Само "17 души и едно куче" делят съседка на Украйна от енергиен срив

Молдова трябваше почти за една нощ да започне да купува 80% от електроенергията си и 50% от природния си газ от Европа

12:30 | 26 ноември 2022
Обновен: 13:34 | 26 ноември 2022
Автор: Марк Чемпиън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хората в молдовското електроснабдително дружество, натоварени със задачата да поддържат осветлението в страната, буквално се задъхват, препускайки от едно заседание в друго. С едва 17 души персонал, изпълняващият длъжността генерален директор на "Енергоком" Виктор Бинзари и двамата му помощници се мъчат да намерят нови източници на енергия от средата на октомври насам, когато руските ракетни удари в Украйна извадиха от строя подстанциите, осигуряващи почти една трета от вноса на електроенергия в Молдова.

Останалите две трети изчезнаха по-рано този месец, след като Москва намали доставките на природен газ за тази малка бивша съветска република, разположена между Украйна, членката на НАТО Румъния и амбициите на Русия за велика сила.

Ukraine’s Neighbor
Жители правят упражнения на тъмно в парк в Кишинев, 9 ноември. Снимка: Андрей Пунговски/Bloomberg

Почти за една нощ Молдова трябваше да започне да купува около 80% от електроенергията си и половината от природния си газ от Европа - най-резкият преход от руски към западни енергийни доставки, който преживява някоя от страните от бившия съветски блок от началото на разпадането на му през 1989 г.

Във вторник руският енергиен гигант "Газпром" заплаши, че ще намали още повече доставките на газ от 28 ноември. В сряда Молдова остана без ток в продължение на два часа, след като руските ракетни удари по Украйна прекъснаха аварийните потоци от Европа.

Енергийните разходи се увеличиха тройно или повече, което доведе до дупка от около 8 % от БВП в една от най-бедните икономики в Европа и създаде готова цел за проруските опозиционни партии в Молдова да атакуват правителството.

"Разбирате, че повечето хора нямат възможност да плащат, това е огромна разлика", каза Бинзари в офиса си в центъра на Кишинев, притиснат между непрестанния кръг от срещи и обаждания, които не позволяват на него и на съветниците му да спят.

Ukraine’s Neighbor
Борба за мощности. Уязвими кабели за високо напрежение в Молдова

Европейският съюз заявява, че ще помогне с финансиране, но парите не са единственият проблем.

400-киловолтовият кабел от Румъния, по който страната сега получава по-голямата част от електроенергията си, преминава от двете страни на границата с Украйна, преди да се озове в електроцентрала в Приднестровието - сепаратистка територия, отцепила се от Молдова с помощта на руските войски през 1992 г.

До 1 ноември електроцентралата, работеща предимно на газ, управлявана от руската "Молдовска ГРЕС", осигуряваше на останалата част от страната повече от половината от електроенергията. Сега тя де факто е разпределителен център за електроенергията по пътя ѝ от Румъния към Кишинев. Една добре насочена руска ракета или само едно завъртане на ключа в Приднестровието може да прекъсне новата европейска линия на Молдова.

Ukraine’s Neighbor
Електроцентралата "Молдовска ГРЕС" в руската сепаратистка територия Приднестровие. Снимка: Андрей Пунговски/Bloomberg

Прекъсването на електрозахранването в цялата страна в сряда даде предчувствие за това. Според Мачей Возняк, полски съветник, изпратен в помощ на "Енергоком", кабелът от Румъния вероятно се е повредил в резултат на ефекта на доминото, тъй като ракетните удари са нарушили работата на мрежата в украинската област Одеса.

Държавите в цяла Европа се борят с нарастващите цени на енергията, но никоя от тях не е виждала цените да се повишават толкова бързо, от толкова ниска база или да се плащат от толкова бедно население. На Полша ѝ бяха необходими седем години, за да премине към пазарни цени, казва Возняк.

Молдова все още не е претърпяла мащабни прекъсвания на електроснабдяването, каквито се наблюдават в Украйна. Но в началото на ноември президентът Мая Санду заяви, че цената на газа за потребителите се е повишила шест пъти за една година и сега семействата харчат до 70-75% от доходите си за комунални услуги. Проруските партии организираха протести, за да насочат народния гняв.

Русия отхвърля обвиненията, че използва енергията като оръжие. "Газпром" обоснова съкращаването на договорените доставки за Молдова през октомври и ноември съответно с търговски и технически причини. По данни на Молдова потоците са намалели с 49% от дължимото през този месец количество. Обяснявайки последната си заплаха за по-нататъшни съкращения, "Газпром" заяви, че Украйна задържа транзитен газ, предназначен за Молдова.

Ukraine’s Neighbor
Тръби за отопление в покрайнините на Кишинев. Снимка: Андрей Пунговски/Bloomberg

В сряда главният изпълнителен директор на "Молдовагаз" Вадим Чебан заяви в публикация в Telegram, че Украйна наистина държи молдовски газ по балансираща сметка, но по споразумение; Молдова няма капацитет да съхранява газ, който няма купувачи през необичайно топлото време през октомври, но ще си вземе газ при понижаване на температурите.

Както през 2006 г., споровете на Газпром с Украйна (а сега и с Молдова) могат да доведат до намаляване на доставките на газ за Европа.

"Това не е само война, водена от генералите в Украйна, това е и икономическа и информационна война", каза Татяна Савва, заместник-директор на Фонда за публична собственост на Молдова, която оглавява и надзорния съвет на "Енергоком" и се е включила в помощ на Бинзари.

Все пак има причини най-лошите опасения на Молдова да не се сбъднат. Ако например Приднестровието прекъсне кабела от Румъния, скоро може да се окаже, че стоманата и други експортни продукти, от които зависят приходите ѝ, няма да могат да достигнат до пазарите на ЕС.

Ukraine’s Neighbor
Месечна тренировка за сигурност и извънредни ситуации в измервателната станция за природен газ на МолдоваГаз в Кьосени, Молдова, през май. Снимка: Валерия Монгели/Bloomberg

Малкото чудо е, че светлините в Молдова изобщо продължават да светят. Въпреки предупрежденията, до тази година напълно зависима от наследените съветски енергийни мрежи, страната изведнъж трябва да купува електроенергия по договори на европейските борси. Това наложи откриването на чуждестранни дъщерни дружества, офиси и банкови сметки, както и регистрирането на румънски лиценз за търговия в рамките на няколко дни.

"Миналата година сключихме 10 договора за търговия. През последните две седмици подписахме 30", казва Савва. "Мястото, на което бихме искали да завършим, е с диверсифицирани енергийни доставки и напълно обезпечена с персонал компания, като не говоря за 17 души и едно куче."

"Енергоком" се нуждаеше от толкова малко персонал (през януари бяха 12 души, скоро ще бъдат 20), защото до тази година след разпадането на СССР през 1991 г. малко неща се бяха променили в начина, по който Молдова получаваше енергия и газ. Електричеството идваше от същата електроцентрала, по същите кабели, както по съветско време.

Молдова е очаквала руските съкращения на енергийните доставки, казва държавният секретар по енергетиката Константин Боросан. Неговото министерство е купило и съхранило възможно най-много газ. Наред с десетки други мерки топлофикациите преминаха от газ на тежък нефт. По думите му, с помощта на топлото време, потреблението на природен газ е намаляло с почти 50% през октомври на годишна база, а потреблението на електроенергия - с 14,4%.

Но енергията е трудна за съхранение и авариите могат да бъдат разрушителни. Да вземем за пример стъкларския завод в Кишинев, в покрайнините на столицата, който произвежда бутилки за вина и спиртни напитки за цяла Европа. Според главния изпълнителен директор Йон Ковриг само пет минути без електричество ще принудят пещта на фабриката да спре да функционира.

Ukraine’s Neighbor
Фабриката за стъкло в Кишинев, която произвежда бутилки за вина и спиртни напитки за цяла Европа, е изправена пред по-високи разходи за енергия и заплаха от затваряне. Снимка: Андрей Пунговски/Bloomberg

"Ще ни трябват 15 месеца и много милиони долари, за да възстановим пещта, така че тя да може да заработи отново", каза Ковриг. Вече му се налага да се адаптира към разходите за енергия, които са по-високи от тези на някои конкуренти в Европа. Той се притеснил по време на прекъсването на електрозахранването в сряда, когато електрозахранването паднало за няколко секунди, преди да се задействат резервните устройства.

Според Виктор Парликов, предишен ръководител на енергийния регулатор на Молдова, съветската енергийна инфраструктура е била изградена, за да помогне за запазването на съюза, поради което кабелът за високо напрежение към Румъния ненужно пресича границата с Украйна.

Това е и причината, поради която съветското ръководство е присъединило Приднестровието - част от територията, населена предимно с рускоговорящи, на източния бряг на река Днестър - към Молдова при създаването на тогавашната република и поради която главната електроцентрала и промишлените предприятия са били поставени там, казва Парликов.

Ukraine’s Neighbor
Кишинев през нощта. Молдова все още не е претърпяла мащабни прекъсвания на електрозахранването. Снимка: Андрей Пунговски/Bloomberg

Той вижда значение и в датата на нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна, тъй като на 24 февруари е планиран тест на мрежата, за да се отделят за първи път Украйна и Молдова от електропреносната мрежа Русия-Беларус, за да могат да търгуват с електроенергия помежду си и в ЕС.

"Молдова винаги е била смятана от Съветския съюз за нелоялна и това е така", казва Парликов, защото предимно румъноезичният регион - сега независим и кандидатстващ за членство в ЕС - се е бунтувал при всяка възможност, откакто е бил погълнат от Руската империя през 1812 г. Мрежата на съветската власт и тръбопроводите, доставящи евтина руска енергия, са имали за цел да обезкуражат всяко проявление на неподчинение.