Русия удари енергийната мрежа на Украйна, причинявайки прекъсвания на тока в 10 региона

Ударите по критична инфраструктура на Украйна в събота са "сравними или дори надвишава" тези между 10-12 октомври

09:33 | 23 октомври 2022
Автор: Владимир Вербяни
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Критичната енергийна инфраструктура на Украйна беше сериозно повредена в събота, когато руските войски нанесоха нова широкомащабна вълна от ракетни удари, оставяйки 1,5 милиона или повече хора временно без електричество, пише Владимир Вербяни за Bloomberg.

Президентът Володимир Зеленски каза, че Русия е предприела „мащабна атака“ през нощта, с около 36 изстреляни ракети, повечето от тях прихванати, но някои са улучили целта.

Инвазията на Владимир Путин в Украйна вече продължава осем месеца и през последните две седмици беше белязана от засилено насочване към цивилни структури, включително мощности и отоплителни съоръжения, като Кремъл се стреми да остави милиони хора без електричество през зимата.

Топ помощник на Зеленски каза, че Русия се опитва да провокира нова бежанска криза към Европа, като прогонва украинците от домовете им. „Дали Путин ще успее да изпълни своя план зависи от лидерите на европейските столици“, каза Михайло Подоляк в Twitter.

Ударите се увеличиха, тъй като войските на Кремъл претърпяха множество неуспехи на бойното поле на изток и югоизток.

Те също така следват назначаването на новия командир на руските сили в Украйна, генералът от военновъздушните сили Сергей Суровикин, назначен на поста два дни преди първоначалните големи удари по електроцентрали.

В събота множество региони, вариращи от Волин на запад на Украйна до Запорожие на югоизток, съобщиха за удари по енергийни съоръжения в събота.

Въздушни аларми, показващи възможни ракети в близост, прозвучаха от района на Закарпатието на югозапад до Харков, на повече от 1000 километра на североизток.

Съобщава се, че са свалени най-малко 18 ракети с голям обсег. Украински официални лица, включително външният министър Дмитро Кулеба, продължават да отправят спешни призиви към съюзниците за по-добри системи за противовъздушна отбрана.

Много региони претърпяха прекъсвания на електрозахранването, а в няколко временно ще бъде прекъснато и водоснабдяването, казаха властите. До късния следобед някои градове, включително Николаев, който беше мишена на Русия от месеци, получиха отново захранване, каза неговият губернатор.

Съобщава се за големи прекъсвания на електрозахранването в Хмелницки, на около 350 км югозападно от Киев, както и в регионите Донбас и Херсон, които са близо до фронта. Повече от 670 000 жители са останали без ток там, или повече от половината население на региона, каза Кирило Тимошенко, заместник-началник на президентската канцелария. Съобщава се и за експлозии във Волинска и Ривненска области, още по на запад.

Ukrenergo, националният оператор на електроенергийната мрежа на Украйна, заяви, че ограничава доставките на електроенергия за столицата Киев и най-малко десет допълнителни региона. Помощник на президента изчисли, че почти 1,5 милиона са без ток.

По-рано тази седмица Зеленски каза, че последните атаки са повредили почти една трета от електроцентралите в Украйна и тази оценка със сигурност ще се увеличи.

Мащабът на новите щети в събота „е сравним или дори надвишава“ това, което се наблюдава при ударите на 10-12 октомври срещу енергийни съоръжения, каза Ukrenergo в своя канал в Telegram. Той помоли клиентите да ограничат потреблението на електроенергия, за да пестят енергия.

Силите на Кремъл първоначално нанесоха широкообхватни удари по енергийни съоръжения и други цивилни цели два дни след като мостът през Керченския проток от анексирания Крим към континенталната част на Русия беше повреден при експлозия, за която Москва обвини Украйна.

Въпреки че атаките бяха разглеждани като отмъщение за бомбения атентат на моста, дни по-късно Путин каза, че руската армия е пропуснала някои от целите си в този кръг от атаки и трябва да завърши работата.

Продължаващата въздушна кампания подсказва, че Русия, чиито войски сега са под командването на Суровикин, „се стреми да унищожи волята на украинския народ“, каза Мик Райън, военен стратег и пенсиониран генерал от австралийската армия.