Калифорния засега избегна режима на тока, но изпитанията продължават

Големите горещини и затварянето на голяма част от газовите електроцентрали поставят щата в затруднено положение

11:33 | 6 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

В понеделник Калифорния за малко избегна режим на тока, но официалните лица предупредиха, че електропреносната мрежа на щата ще бъде подложена на още едно голямо изпитание заради рекордните жеги, пишат Марк Чедиак и Брайън Съливан за Bloomberg.

Щатския оператор на електропреносната мрежа отмени извънредното положение късно в понеделник след като намери резерви, чрез които успя да избегне спирането на тока след като търсенето достигна рекордни нива.

Очаква се търсенето да се увеличи още повече във вторник, като то може дори да счупи рекорда за всички времена, тъй като компаниите и училищата отварят отново след дългия уикенд по повод деня на труда.

„Горещините вече достигнаха екстремни температури“, заяви Елиът Майнзър, изпълнителен директор на независимия оператор на Калифорния, познат и като Caiso. Той очаква недостиг на електричество, стигащ до 3400 мегавата във вторник, което е еквивалентно на мощността на няколко големи електроцентрали.

Вероятността от спиране на тока показва, че електрическите мрежи са по-уязвими при екстремни температури след като направят прехода от изкопаеми до възобновяеми горива. През последните години Калифорния усилено затваряше електрическите централи, захранващи се с природна газ, което остава щата силно зависим от системите на соларни панели, които се изчерпват при залез слънце точно когато търсенето е в пика си. В същото време щата преживява и най-тежката суша за последните 1200 години, която ограничава дейността на водно-електрическите централи.

През следващите 4 дни в по-голямата част от Калифорния температурите ще са много високи. Летището в Сакраменто отчете рекорд от 45.5 градуса този месец, а в температурата в Стоктън достигна 45 градуса. Във вторник температурите могат да ударят 46 градуса, смята Боб Оравец, метеоролог в US Weather Prediction Center.

Вълната от горещини, започнала през последната седмица на август, е необичайна поради своята интензивност и продължителност, казват експертите.

Колкото по-дълго продължават горещините, толкова по-голяма е вероятността от спиране на тока. Екстремните температури се наслагат върху бетона с течение на времето и правят охлаждането на сградите все по-трудно. А колкото по-дълго електроцентралите работят на максимален капацитет, толкова по-голяма е вероятността от срив.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение, за да освободи допълнителни запаси от електроенергия. Част от тези резерви бяха използвани в понеделник, включително и централите, захранвани спешно с газ.

Натоварената мрежа изстреля цените до 2000 долара за мегаватчас.

По-късно тази седмица се очаква горещините да намалеят благодарение на тропическата буря Кей в Тихия океан, каза Оравец.

Кей може да се превърне и в ураган следващата седмица, след като достигне брега на Мексиканския полуостров Баха Калифорния. Движейки се в посока север, бурята ще донесе влажност и облаци в Южна Калифорния и Аризона.