Кой плаща най-големите сметки за ток и парно в Европа?

Потребителите в Обединеното кралство са сред най-тежко засегнатите, а ЕС също се опитва да се справи с нарастващите разходи за енергия

19:18 | 8 септември 2022
Обновен: 19:26 | 8 септември 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Средната цена на електроенергията за домакинствата в Обединеното кралство е поне с 30 процента по-висока, отколкото в много от европейските ѝ съседи, като по-голямата зависимост на страната от природния газ за производството на електроенергия удря силно по джобовете на потребителите, пише Financial Times.

Цяла Европа преживява енергийна криза, причинена от намалените потоци на петрол и газ от Русия, но прякото въздействие върху домакинствата варира доста в зависимост от енергийния микс на страната и според ценообразуването на електроенергията и газа.

Нивата на държавна подкрепа, механизмите за ценообразуване и данъчното облагане също са важни фактори – например страни като Франция ограничават сумата, до която цените на електроенергията могат да се повишават. ЕС предложи таван на цените на руския газ и данък върху енергийните компании, за да защити домакинствата и бизнеса, а много европейски страни обявиха индивидуални мерки като намаляване на данъците.

„Нахлуването на Русия в Украйна измести енергийната ос. Не може да има друг изход освен правителствена намеса“, каза Сумит Боуз, основател на неправителствената организация за нисковъглеродни емисии Future Net Zero.

Въпреки това все още се очаква, че цената на електроенергията ще се повиши в цяла Европа през тази зима, тъй като високите цени на газа продължават да се отразяват на пазара на електроенергия, докато доставките от други източници намаляват поради проблеми с поддръжката на атомните електроцентрали във Франция и сухото време, засягащо енергията от ВЕЦ-ове

Обединеното кралство генерира около 40 процента от своята електроенергия чрез природен газ след като избърза с намаляването на зависимостта си от въглища. Въпреки че това помогна за намаляване на емисиите на страната - въглищата генерират около два пъти повече CO₂ от газа - това остави Обединеното кралство в много по-уязвима позиция спрямо скока на цените на газа след като Русия намали доставките в отговор на западните санкции.

Цената на електроенергията за домакинствата в Обединеното кралство е с около 30% по-висока от следващата най-скъпа страна - Италия. Това отчасти се дължи на различни такси, които правителството на Обединеното кралство добавя към сметките в подкрепа на възобновяемата енергия и по-бедните домакинства. Обединеното кралство заяви, че не е толкова уязвимо спрямо действията на Русия, тъй като няма директни тръбопроводни връзки с нея, но не може напълно да избегне увеличенията на цените на едро.

Данните за всяка държава в графиката по долу са средностатистически стойности и отразяват вътрешните енергийни доставки. Някои домакинства в Обединеното кралство и Европа наскоро подписаха нови енергийни договори, докато други продължават да плащат цени според предишни споразумения с доставчици. В резултат на това цените по новите договори вероятно ще бъдат по-високи от средните цени, показани тук.

В Обединеното кралство така наречената горна граница на цените трябваше да нарасне с около 80 процента през октомври, но новият министър-председател Лиз Тръс е готова да въведе замразяване на цените, което ще ограничи средните сметки за домакинствата до около 2500 паунда на година.

Очаква се по-високите цени на едро да доведат до по-високи сметки за домакинствата и в някои други европейски страни тази зима.

По отношение на газа домакинствата в Холандия плащат най-много, следвани от Германия. И двете страни бяха силно зависими от руските доставки. Освен това Холандия затвори газовото находище Гронинген, което някога е било най-голямото в Европа, тъй като добивът от него причиняваше земетресения в града.

Великобритания е с третата най-висока цена на газ за домакинствата, въпреки че цените на едро се търгуваха на по-ниско ниво от европейския референтен показател през по-голямата част от това лято, главно в резултат на по-големия капацитет за внос на втечнен природен газ и вътрешното производство от Северно море.

Унгария имаше най-ниските разходи за газ за домакинствата през годината до август. Отхвърляйки критиките от други членове на ЕС за отношенията му с Москва, премиерът Виктор Орбан заяви, че е сключил редица сделки с Русия, за да осигури доставки на газ на по-ниски цени.

Но Унгария все пак отчита нарастване на разходите за внос на газ, тъй като цените скочиха, а в същото време страната премахва субсидираните ценови тавани за потреблението на дребно.