Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Растеж по време на забавяне - кои ще са секторите във възход догодина

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в „Светът е бизнес”, 20.12.2022

21:02 | 20 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Най-добрата новина за пазарите на суровини през 2023 година ще е стабилност на цените без да има резки спадове. Не очаквам обаче и сериозни повишения, независимо от отварянето отново на Китай или други такива фактори. Материализирането на рецесия ще доведе до вторичен спад на търсенето на суровини. През новата година ще видим и отстъпление при златото, коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Инфлацията и пренастройването на икономиката през 2022 година доведе до пропадане на акциите. Първата половина на тази година изглеждаше много мрачна, очакванията бяха за дълбоки спадове, рецесии, неконтролируема инфлация, липса на енергоизточници. Сега вече сме в края на годината, зимата настъпи и нито едно от тези неща не се е случило, поне не в такъв мащаб, в какъвто се предполагаше. Сред като през цялата година доларът беше много силен, в края ѝ отстъпи сериозно , което е добре за развиващите се пазари,  които дължат дългове в долари, добре е за Европа и донякъде за САЩ. Този силен долар едва ли ще се върне. През 2023 година ще се търси стабилно ниво около 1,10 долара за едно евро, което ще даде основание за допълнително укротяване на инфлацията в еврозоната. Петролът сорт Брент вече е по-евтин, отколкото беше в средата на февруари.

„В края на годината не мисля, че се намираме в по-лошо място, отколкото непосредствено преди началото на войната в Украйна...Но в края на тази година неизвестните са много повече, отколкото в началото ѝ”.

Коментирайки развитието на войната, събеседникът отбеляза, че най-вероятно Украйна ще трябва да се раздели с Крим.

„Хайде на бъдем прагматици, тя се е разделила с Крим от 2014 година”.

Пазарите вече оцениха конфликта Русия-Украйна, те оцениха и новата реалност на политиките на централните банки, защото основният двигател на каквито и да било движения на финансовите пазари са политиките на централните банки.

По думите на събеседника оценките на технологичните гиганти са били изключително раздути в проекти, които са имали  много въпросителни и регистрираният спад на акциите може да е здравословна корекция.

„Научихме се, че не можем да съществуваме в мета вселената, а че съществуваме в реалния свят. През 2022 година имаше среща с реализма”.

През 2022 година глобалната икономика показа, че е достатъчно гъвкава, така че да може да се справя с отрязан достъп до едни от най-големите ресурсни центрове, какъвто е Русия. Има още много път да се извърви по посока на това къде е оптималната пресечна точка на ефективност на т.нар. Зелена сделка. Сигурен съм, че няма енергиен анализатор, който да каже ако Германия бе запазила ядрените си мощности, щеше ли да е в това положение, в което е сега, отбеляза събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.