Германия запазва енергийните си цели, но гори въглища с рекорден темп

Възможно е аварийните въглищни централи в Германия да бъдат запазени в експлоатация чак до декември 2024 г., девет месеца след планираната от правителството дата за затваряне

11:38 | 22 декември 2022
Автор: Йозефин Фокул,Тод Гилеспи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще увеличи зависимостта си от въглищата, докато се бори с безпрецедентна енергийна криза, въпреки че това ще я отдалечи от постигането на амбициозните си цели в областта на климата, пише Bloomberg.

Най-голямата европейска икономика изгаря най-големият обем въглища за производство на електроенергия с най-бързия темп от поне шест години насам, сочат данни, събрани от Bloomberg. Освен това, тя вероятно ще стане една от малкото страни, които ще увеличат вноса на въглища през следващата година.

В целия свят силно замърсяващите, но сравнително евтини въглища се завръщат, тъй като държавите се стремят да предотвратят икономически срив поради рязкото поскъпване на енергията. Сега Германия се опитва да балансира между краткосрочния приоритет за укрепване на енергийната сигурност и дългосрочната цел за нулеви нетни емисии.

"Всички запазват климатичните си цели, но е вярно, че когато си изправен пред дилемата да не спираш електроенергията или да намалиш въглеродните емисии, изборът не е труден", каза Карлос Фернандес Алварес, изпълняващ длъжността ръководител на отдела за газ, въглища и електроенергия в Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Германия планира да прекрати използването на въглища до 2038 г., но управляващата коалиция настоява за още по-ранна цел - 2030 г. За да се справи с настоящата криза, страната временно възстанови някои въглищни централи, които бяха изключени. В повечето страни се възстановява ограничен брой въглищни енергийни мощности. "Само в Германия, с 10 гигавата, тази тенденция е много по-мащабна", се казва в доклада на МАЕ.

По данни на Destatis, федералната статистическа служба, Германия произвежда повече от една трета от електроенергията си от въглищни електроцентрали. През третото тримесечие електроенергията, произведена от въглищни централи, е била с 13,3% повече в сравнение със същия период на предходната година, посочва агенцията.

"Постепенното спиране на използването на въглища в идеалния случай до 2030 г. не е под въпрос", заяви говорителка на германското министерство на икономиката в изявление. "На фона на кризисната ситуация най-важното е, че през 2022 г. очевидно сме успели да потребяваме значително по-малко енергия, особено природен газ."

Намесите на Германия на енергийния пазар, които доведоха до увеличаване на емисиите, са ограничени във времето, а страната ускори развитието на възобновяемата енергия, каза тя.

Търсенето от Франция
Възраждането на въглищата в Германия се дължи на две основни причини: отказ от скъпия природен газ и нарастващото търсене на електроенергия от Франция, където производството на електроенергия е затруднено от спирането на ядрените реактори.

Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордни нива през лятото и остават около два пъти по-високи от средните за петгодишния период. По-рано тази година компании, сред които и производителят на електроенергия Steag GmbH, намалиха мощностите си за производство на въглища поради покачващите се цени на газа. Производителят на автомобили Volkswagen AG също отложи план за отказ от въглища в завода си във Волфсбург, Германия.

Германските енергийни

Въпреки че цените на газа и въглищата са намалели напоследък, все още е по-изгодно да се използва по-мръсното гориво за производство на електроенергия.
"Въглищата се завръщат като източник на базова мощност", казва Гийом Перет, който ръководи консултантската компания Perret Associates Ltd. "Смятаме, че този ефект ще бъде по-малко сезонен, отколкото беше досега - с повече изгаряне на въглища през лятото, пролетта и есента, докато въглищата остават толкова по-изгодни от газа и продължава да има недостиг на газ."

Възможно е аварийните въглищни централи в Германия да бъдат запазени в експлоатация чак до декември 2024 г., девет месеца след планираната от правителството дата за затваряне, добавя Перет. Той отбеляза, че Европейският съюз и Турция са единствените големи потребители на енергия в света, които се очаква да увеличат вноса на въглища през 2023 г. в сравнение с 2022 г.

През тази година Германия вероятно ще бъде и нетен износител на електроенергия за Франция, като това се случва за първи път при воденето на регистри поне от 1990 г. насам, според Destatis.

Според Electricity Maps, приложение, което обобщава данни за електропреносната мрежа, в някои моменти този месец германската електроенергия е замърсявала толкова, колкото електроенергията, произвеждана в Южна Африка и Индия, след като по-ниската скорост на вятъра е ограничила производството на енергия от възобновяеми източници, а потреблението на въглища е скочило.

Политиките за напред
Европа има някои поводи за оптимизъм и намаляване на употребата на въглища. Цените на природния газ се понижиха, тъй като преди това меките климатични условия отложиха началото на отоплителния сезон, а напоследък в региона се наблюдава рекорден внос на втечнен природен газ. Запасите от газ остават над средното за сезона ниво.

Освен това ядрената енергия във Франция започна да се възстановява. Въпреки че ремонтите на някои реактори продължават да се бавят, работещите съоръжения вече са около 68 %, сочат данните от мрежата. В сравнение с около 50% в началото на ноември. Германия също планира да поддържа трите си оставащи ядрени централи в експлоатация най-късно до средата на април, т.е. след първоначалната дата на извеждане от експлоатация.

Европа продължава

Макар че вносът на въглища в Европа вероятно ще се увеличи, не може да се предвиди колко точно от тях ще бъдат реално изгорени за производство на електроенергия, особено ако в региона се увеличи производството на енергия от водноелектрически централи. Германия също така увеличи производството на енергия от възобновяеми източници с 2,9% на годишна база през третото тримесечие на тази година, според Destatis.

"Ускоряването на разгръщането на възобновяемите енергийни източници е крайъгълен камък както за постигането на енергиен суверенитет в средата на това десетилетие, така и за постигането на целите ни в областта на климата до 2030 г.", заяви Фабиан Хайн, ръководител на проекта за политиката на ЕС в мозъчния тръст Agora Energiewende.