Световното потребление на въглища през 2022 г. ще достигне нов рекорд

Графика на деня, 16.12.2022 г.

16:31 | 16 декември 2022
Автор: Оливия Флечър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потреблението на въглища в света през тази година ще се увеличи до най-високото ниво в историята, въпреки амбициозните глобални цели, които включват отказване от замърсяващото изкопаемо гориво.

Според доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван в петък, използването на въглища вероятно ще се увеличи с 1,2% през 2022 г., като за първи път ще надхвърли 8 милиарда тона за една година. В него се казва също, че потреблението вероятно ще остане на това ниво до 2025 г., тъй като спадът в развитите икономики се компенсира от търсенето на развиващите се азиатски пазари, като Китай и Индия.

Силната зависимост на Европа от въглищата през тази година се дължи до голяма степен на ограничаването на доставките на газ за континента от страна на Русия, което я принуждава да използва други енергийни източници. Това се случва в момент, когато европейските лидери също се опитват да насочат икономиките си към възобновяеми енергийни източници, за да си осигурят чист източник на енергия занапред.

Анализът "подчертава спешната необходимост от масово увеличаване на възобновяемата енергия и енергийната ефективност, така че да намалим сметките на хората, да осигурим енергийните си доставки и да запазим основните климатични цели", заяви Александру Мустаца, активист в кампанията "Европа отвъд въглищата". "Важно е да се отбележи, че нито една европейска държава не е преразгледала плановете си за пълно премахване на въглищата до 2030 г. и че Европа все още е напът да приключи с въглищата до края на десетилетието."