Exxon съди ЕС в опит да блокира данъкa върху неочакваните печалби

Енергийният гигант казва, че усилията на Европа да отхапе от растящите приходи обезсърчава инвестициите и приемането им нарушава правила

07:51 | 29 декември 2022
Обновен: 09:52 | 29 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Exxon Mobil Corp. съди Европейския съюз в стремежа си да премахне нов данък върху печалбите срещу петролните групи, като твърди, че блокът няма законови правомощия да налага данъка, предава Bloomberg. 

Съдебният иск е основен отговор на данъка от петролната индустрия, която пожъна рекордни печалби тази година, докато западните правителства се опитваха да намалят рязко нарастващите сметки за енергия на потребителите след нахлуването на Русия в Украйна. Действието може да застраши данъка, който ще събере милиарди за намаляване на разходите за енергия на потребителите.

Exxon каза, че делото е заведено в сряда от неговите нидерландски и германски филиали в Съда на ЕС в Люксембург.

Данъкът е контрапродуктивен, каза говорителят на Exxon Кейси Нортън, цитирана от Bloomberg, и ще „подкопае доверието на инвеститорите, ще обезсърчи инвестициите и ще увеличи зависимостта от внос на енергия и горивни продукти".

Главният финансов директор на Exxon Кати Микелс каза наскоро пред инвеститорите, че неочакваните данъци могат да струват на компанията най-малко 2 милиарда долара до края на 2023 г. Оценката „зависи от прилагането на конкретно законодателство за всяка страна“.

Exxon наскоро отново влезе в топ 10 на най-големите компании в S&P 500 и е напът за най-добрата си година досега. Петролният гигант каза, че е бил един от най-големите инвеститори в европейското рафиниране през последното десетилетие, влагайки над 3 милиарда долара в големи проекти за рафиниране.

Докато Exxon обмисля бъдещи многомилиардни европейски инвестиции, „ние търсим силни бизнес казуси, подкрепени от стабилен и предвидим инвестиционен климат“, каза Нортън. „Дали ще инвестираме тук зависи преди всичко от това колко привлекателна и глобално конкурентна ще бъде Европа.“

През миналата есен ЕС одобри план за преразпределяне на част от печалбите и приходите на енергийните компании в опит да предпази потребителите от високите цени на енергията. Планът имаше за цел да ограничи приходите на производителите от електроенергия, генерирана от горива, различни от природен газ, и изискваше нефтените и газовите компании да предадат една трета или повече от парите, които ЕС счита за свръхпечалба.

Цените на енергията в Европа се повишиха рязко по-рано тази година, подтикнати от решението на Русия да ограничи доставките на природен газ за континента, след като нахлуването ѝ в Украйна накара западните страни да наложат санкции. Цените на природния газ са намалели и сега са близо до нивото си преди началото на войната.

Делото оспорва правомощията на Съвета на Европейския съюз да наложи това, което според компанията е пряк данък върху доходите. Съветът представлява правителствата на 27-те страни членки на ЕС и трябва да дава национални насоки за решенията на ЕС. Почти всички данъчни решения на ЕС изискват единодушно одобрение от държавите-членки. По-рано тази година в дискусиите относно планирания данък внимателно се избягваше споменаването му като данък, казаха тогава представители на ЕС и дипломати.

ЕС наложи данъка върху неочакваната печалба, използвайки спешен инструмент, известен като член 122, който му позволява да определя политика, без да търси участието на законодателния орган на блока, Европейския парламент.

Exxon каза, че съдебният процес оспорва законовите правомощия на Съвета да наложи данъка, тъй като данъчните правомощия исторически са били запазени на национално ниво за държавите-членки. В него се казва, че Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, и Съветът са сгрешили, като са използвали член 122, за да ускорят одобрението на таксата.

Говорителка на комисията каза, че тя твърди, че мерките са напълно в съответствие със законодателството на ЕС.

ЕС определи свръхпечалбата като облагаема печалба, която е с повече от 20% над средната печалба от предходните четири години. Събраните пари, които комисията изчисли, че могат да достигнат общо 25 милиарда евро, могат да бъдат използвани за подпомагане на уязвими домакинства, компании и енергоемки индустрии, каза блокът.

Exxon отчете почти 20 милиарда долара печалба за третото тримесечие, втори пореден рекорд за тримесечни печалби, поради най-високите цени на петрола и природния газ и най-големите маржове на рафиниране от години. Компанията планира да изкупи обратно акции на стойност 50 милиарда долара до 2024 г.

Анализаторите очакват Exxon да отчете рекордна годишна печалба от над 58 милиарда долара тази година спрямо 23 милиарда долара миналата година, според FactSet. Около 26% от приходите на Exxon са дошли от Европа миналата година, в сравнение с 49,1% от САЩ и 19,2% от Азиатско-тихоокеанския регион, според FactSet.