Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българската LAM`ON е готова да превземе Европа с фолиа от царевично нишесте

Анджела Иванова, съосновател и изп. директор на LAM`ON, в "Бизнес старт" 14.05.2024 г.

11:50 | 14 май 2024
Обновен: 12:25 | 14 май 2024
Автор: Георги Месробович

Българската компания LAM`ON започва производството на биоразградимо ламиниращо фолио и биоразградими опаковки, базирани на царевично нишесте и полимлечна киселина. Продуктите се разграждат в период от 3 месеца до 5 години в зависимост от условията. LAM'ON вече има формирани клиенти от различни браншове като предимно от козметичната и текстилната индустрия. Сега компанията цели разрастване на европейските пазари, като продуктът би дал конкурентно предимство на клиентите им, тъй като крайният потребител предпочита компании, които имат зелени производства или инициативи, това коментира Анджела Иванова, съосновател и изп. директор на LAM`ON, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

В различни индустрии ежедневно се използва ламиниращ филм, създаващ повече микропластмаса, който се прилага върху хартия, правейки я нерециклируема, каза Иванова. Това поражда идеята у нея и съдружниците ѝ да създадат биоразградим заместител, а след проучване разбират, че подобрен продукт липсва на пазара. Гостът идва от печатната индустрия, където използването на ламиниращо фолио е ежедневна практика.

Фирмата създава и опаковъчно фолио за храни и различни продукти. От 2018 г. насам LAM`ON развива сериозна развойна дейност, привличайки трети съдружник, който има експертиза в науката. Били са пробвани десетки опити за намирането на точната формула от суровини, от които ще произвеждат продукта.

Финалната формула е базирана в голямата си част на царевично нишесте, а останалите суровини също са възобновяеми. Гостът обясни, че при традиционните ламиниращи фолиа се използва лепилен слой, но компанията намира начин да го прави по екологичен и ефективен начин, който пести ресурс. В процеса се използва и полимлечна киселина, която е биосъвместима, като в същото време е подходяща за нуждите на компанията.

Продуктът им се разгражда в период от 3 месеца до 5 години в зависимост от условията. Гостът обясни, че в момента разглеждат варианти за рециклиране на биопластмасата, което е още едно поле за развойна дейност. LAM`ON сега произвежда фолиа за вакуумиране, опаковки на различни продукти и храни.

Така нареченият „greenwashing” е широко разпространен, гостът допълни, че много компании използват биоразградимостта като маркетинг средство, въпреки че не се набляга на това как продуктите влияят на организмите и какво остават след себе си.

Компанията има вече клиенти от различни браншове, които използват подобни продукти в ежедневната си работа.

„В последните години на развойна дейност сме събирали обратна връзка, така че имахме един списък от клиенти, които ни чакаха. Имахме подкрепа и от българския бранш. Както от козметични така и от текстилни компании, защото те самите генерират много опаковки и косвено или не работят с това, което предлагаме ние. Много ни се припокриват индустриите, защото всеки по един или друг начин опакова или ламинира и генерира доста отпадък.“

LAM`ON планира и да се разраства на европейските пазари, като вече има установени контакти там. Ще заложат на различните национални практики в различните държави, като ще помагат на различни компании по пътя на екологичното производство. Това би дало конкурентно предимство на клиентите им, тъй като крайният потребител вече предпочита компании, които имат зелени производства и инициативи.

От 2020 г. насам финансирането на компанията е от ангелска инвестиция, а през 2022 г. биват приети в акселераторска програма на Европейския иновационен съвет, с чиято помощ е закупено оборудването, машините и са увеличили екипа си. LAM`ON ще се опита да удвои или утрои производствения си капацитет, за което ще ѝ е нужно финансиране.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.