Стивън Мнучин: Икономиката на САЩ е силна

Стивън Мнучин, бивш финансов министър на САЩ и основател на Liberty Strategic Capital

13:00 | 15 май 2024
Обновен: 20:48 | 15 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Г-н министър, споделете Вашето мнение за икономиката на САЩ сега. Колко силна е? Къде виждате слабости?

Част от икономиката продължава да е доста силна и инфлацията все още е много устойчива. Пазарът се е ориентирал към по-малко намаления на лихвите тази година. Ще продължим да наблюдаваме забавяне на икономиката на САЩ при тези нива на лихвените проценти.

Работили сте за президента Тръмп. Президентът Байдън е различен човек, различна икономическа политика. Има ли нещо в политиката на Байдън, което одобрявате? Свършиха ли добра работа?

Има определени неща, които са направили и които са наред, но мисля, че има много различна икономическа програма. Преди ковид видяхме, че намаляването на данъците на Тръмп наистина работи до степента, в която ако нямаше ковид, виждахме ръст на икономиката и пониженията щяха да се изплатят. А сега виждаме много стабилна икономическа дейност. Очевидно при ковид трябваше да похарчим много пари. Ако не бяхме похарчили първите 2 трилиона долара, щяхме да имаме световна депресия, а не рецесия. Но погледнато назад, харчехме твърде много пари. Когато дойде администрацията на Байдън, те продължиха да харчат твърде много пари. Тези дефицити ще рикушират и ще бъдат истински проблем.

Какво ще кажете за дефицитите? Защото много се говори за дефицита. Не съм сигурен, че някой от кандидатите, Доналд Тръмп или Джо Байдън, постигнаха много с намаляването на дефицита. Но какво може или трябва да се направи, за да се подобри действително ситуацията с дълга и дефицита?

И за двамата това е много труден политически въпрос. Не очаквам някой от двамата да говори за това преди изборите. Надявам се, който и да е следващият президент и ако това е президентът Тръмп, да се справи с дефицита. Има проблеми, които трябва да бъдат решени. Доверителният фонд за социално осигуряване ще изчерпи парите си и трябва да се заемем с това. Трябва да започнем да го решаваме сега. Хората са разчитали на социалното осигуряване и настоящите бенефициенти трябва да бъдат сигурни, че ще продължат да получават социално осигуряване. Но ние трябва да се справяме с това непрекъснато заради бъдещите поколения.

Имаме много силен щатски долар. Добре ли е за икономиката?

Мисля, че е добре. От една страна, доларът е резервната валута на света и това ни позволява да финансираме големия дефицит. Но с времето това е нещо, на което не можем да разчитаме. Доларът ще продължи да бъде резервната валута в обозримо бъдеще. Но носим отговорност да възстановим финансовото си състояние.