Стивън Мнучин: Интересувам се от купуване на TikTok, част 2

Стивън Мнучин, бивш финансов министър на САЩ и основател на Liberty Strategic Capital

14:00 | 15 май 2024
Обновен: 20:57 | 15 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Изразихте интерес да купите TikTok от ByteDance. Сега имаме закон, според който ако до една година не започнат да правят нещо различно, ще трябва да я продадат. Все още ли се интересувате от TikTok и подготвяте ли финансиране за тази сделка?

Все още съм много заинтересован да я купя, доколкото те искат да я продадат или отделят. Много искаме да го осъществим. Подкрепям това, че Конгресът прие законопроекта и вече е подписан като закон. Ще кажа, че това имаше просто невероятна, огромна подкрепа сред републиканците и демократите. Това може би е единственото нещо, с което всички са съгласни.

Фактът, че е на 160 милиона телефона е проблем със сигурността в САЩ и се радвам, че се разглежда като такъв.

Един от големите проблеми е алгоритъмът. Това е много мощно за TikTok. Сделката ще има ли смисъл, ако алгоритъмът не върви с TikTok?

Е, китайското правителство беше много ясно, че няма да даде лиценз за износ на алгоритъма. Разбирам ги. Ние имаме чувствителна технология, която не искаме да им прехвърляме, а те не искат да прехвърлят това в САЩ. Всъщност съм говорил с много технологични компании, които работят за възстановяването на това. Вярвам, че алгоритмите могат да бъдат възстановени. Така че моят план, ако го купим, би бил да възстановим технологията под ръководството на САЩ. Да се уверим, че всичко е изключено от ByteDance занапред, и че е много стабилно и сигурно.

Разбирам, че може да говорите с бившия президент Тръмп за тази възможност. Имате ли представа къде е той по въпроса за сделката? Не съм говорил с него, откакто беше приет законът за това. Говорил съм с него по други въпроси. Но това започна при неговото лидерство. Сигурен съм, че той разбира въпросите на националната сигурност. И под неговото ръководство започна това.