В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кискинов: България да внася газ през Турция е съмнително, но се надяваме да стане

Адв. Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", "В развитие", 21.12.2022 г.

16:55 | 21 декември 2022
Обновен: 14:24 | 22 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Съгласуваният таван от 180 евро/MWh за природния газ от енергийните министри в ЕС е разумен според пазарните участници, като при него могат да се сключват сделки и е над предела, на който клиентите са склонни да плащат. През настъпващата зима са възможни пикове, но не се очакват катаклизми, като цената едва ли ще надвиши 130-140 евро/MWh през януари, освен ако не настъпи голямо застудяване. Ще има липса на предлагане на газ, ако цените са по-високи от 180 евро/Mwh. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

България да внася газ през връзката с Турция е "съмнително да стане, но се надяваме да стане", каза Кискинов.

"Турция като пазарен участник в региона има особено поведение. Тя, въпреки че може, не ти предоставя достъп до нейната инфраструктура да разтоварваш и пренасяш газ, а миксира газа в системите си и дава цена "микс" на изходната точка. Предполагам, че ще стане така, а не да си докараме кораб (с LNG) и да си договорим цените за пренос - по-скоро ще ни се даде някакъв енергиен микс на някаква цена. Все пак, това е добре, защото до момента поради липса на междусистемно споразумение, това се правеше малко с намигане."

Това създава възможност в България да влезе "пребоядисан" руски газ, който е преминал през турските системи, но това е характеристика на газовите връзки, добави Кискинов.

Природният газ в България се търгува около 190-200 лв./MWh, което отразява успокоените нива в Европа - TTF e около 100 евро/MWh, със средно ниво за месеца 120 евро/MWh. Хранилищата в цяла Европа са пълни, като нивото в Чирен е около 84%, което е повече отколкото запасите в началото на миналата зима. Цените на "Булгаргаз" за януари вероятно ще са около 190 лв./MWh, ръст от близо 40%.

Временното изключване на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" за отстраняване на повреда не е имало сериозен ефект върху електроенергийния пазар, на който отдавна има достатъчно ликвидност в подобни евентуалности и заради връзките със съседни мрежи. Цените са били около 700 лв./MWh за базова и 900 лв./MWh за пикова енергия, продиктувано повече от студеното време и пазарната конюнктура.

След включването на блока в мрежата цените са 400 лв./MWh за базова и 500 лв./MWh за пикова енергия, като това спокойно ниво вероятно ще се запази през празниците заради спада в производството на индустрията и по-мекото време.

Цените се движат в същия диапазон в сравнение с преди година, което показва, че пазарите "не се се оздравили изведнъж тази година", каза Кискинов.

"Никой от пазарните участници не очаква сътресения през януари, но прогнозирам, че януари ще видим много високи цени на енергийните пазари и пазарите на природен газ."

ТЕЦ "Марица 2" е обявила двустранни търгове на цени 400-498 лв./MWh, но няма голям ентусиазъм от търговците, които вероятно очакват по-ниски цени през Q1 на 2023 г. или изчакват как ще се развие началото на зимата.

Цените в Европа са традиционно по-високи - 500 евро/MWh през миналата седмица в Унгария, 220-290 евро/MWh за уикенда и 260 евро/MWh тази седмица. Фючърсите за Q1 са на 308 евро/MWh, като търговците вече приемат тези високи нива за база, каза Кискинов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.