В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След войната светът ще бъде разделен – демокрации начело със САЩ и останалите

Доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти

15:35 | 14 май 2024
Обновен: 15:42 | 14 май 2024
Автор: Павел Велев

Ако Вашингтон отстъпи от сферите си на влияние, това ще окуражи други държави, които виждат Америка като свой противник да действат, което може да доведе до глобална ескалация. Докато САЩ все още имат стратегически ресурси да сдържат опонентите си на няколко фронта, системата на международните отношения ще се запази такава, каквато е в момента, заяви доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Относно посещението на Антъни Блинкен в Украйна експертът коментира, че то е знаково. Много е вероятно, че на срещата са се обсъждали стратегиите, които Украйна ще използва, за да противодейства на руските атаки. Основният ресурс вече е даден – ракети с далекобоен обхват на действие ATACMS, които могат да носят ядрени бойни глави.

„Докато Украйна не получи американския F-16, не може да има траен пробив на фронта“.

На въпроса защо Украйна не може да възприеме американския план, който САЩ ѝ предлагат, в контекста на това, че конфликтът продължава вече две години, Иванов отговори, че това се дължи на образователния ценз на по-голямата част от украинското военно командване. В началото на 2023 г. по-старите офицери отстъпиха място на по-млади възпитаници, които са специализирали в САЩ. Върху тях бе надеждата ходът на войната да се промени.

„Това щеше да стане, ако Конгресът не беше блокирал помощта за Украйна, просто защото тя закъсня фатално и вероятно паритет ще бъде постигнат едва към края на тази година“.

Според експерта след конфликта, ще последва двуполюсен модел на международните отношения. От една страна – демокрациите начело със САЩ, от другата страна – други политически семейства, които не се идентифицират като либерални демокрации и които са обединени, въпреки различията си, от това как да детронират американското глобално лидерство.

Коментирайки американската външна политика в контекста на предстоящите избори в САЩ, експертът посочи, че външната политика няма голямо значение за предизборната кампания. Мнението на Тръмп спрямо Украйна започна рязко да се променя през последните няколко месеца.

„Външната политика на САЩ е посветена на една цел (…) тя е основна за Америка и това е запазване на американското глобално лидерство“.

Като фактори, които биха повлияли мнението на американските избиратели, експертът отбеляза нивото на инфлацията, здравеопазването и социалната система.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук