ЕС определи 60 долара за барел като таван на цената на руския петрол

Страните ще преразгледат споразумението в началото на следващата година

21:06 | 2 декември 2022
Обновен: 21:07 | 2 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Посланиците на страните от ЕС се разбраха да ограничат цената на руския петрол до 60 долара за барел, предава Bloomberg. В следствие на договорката всеки, който иска да използва услуги, предоставяни от европейски компании - застраховка, превоз и т.н., ще трябва да докаже, че е купил руския петрол на тази, или по-ниска цена. 

Таванът ще бъде преразгледан в средата на януари 2023 година, за да бъде преценено дали е в съзвучие със ситуацията на пазара. Механизмът ще бъде подлаган на преглед регулярно.

Страните от Г-7 също обсъждат лимит на цената на руския петрол, която трябва да влезе в сила от 5 декември. Допълнително от тази дата влиза в сила и забраната за вноса на руски петрол в страните от ЕС. България, Унгария, Чехия и Словакия получиха изключение от санкцията.

Все още има огромен брой неясни моменти около механизма за ограничаване на цената на руския петрол, включително и как ще се отрази върху пазара или колко ефективна ще се следят танкерите с петрол, отбелязва още Bloomberg. Има и опасения, че Русия може да ограничи износа на суровината и това да предизвика дефицит. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че първо Москва ще анализира внимателно всички аспекти и тогава ще реши дали ще продължи да доставя суровината за страни, които прилагат ограниченията. Вицепремиерът Александър Новак коментира, че Русия може да ограничи добива на петрол, ако никой не го иска.

Таванът е съобразен със сегашните пазарни условия, а не с разходите, които имат петролните компании от Русия за добив на петрол, уточниха от ЕК преди време. Според Полша, която поиска таван от 30-40 долара за барел, разходите за добив на руския петрол са около 20 долара за барел. В крайна сметка Варшава оттегли възраженията си, че таванът е твърде висок и Москва няма да почувства негативен ефект от мярката. 

Таванът ще важи за всички видове руски петрол. Основният сорт "Уралс" в момента се продава за 69 долара за барел, но сортът ESPO, който се търгува основно в Азия, е под нивото от 60 долара за барел.

В момента руският петрол се продава с премия от около 20 долара спрямо цената за Brent-а. Европейският сорт петрол се търгува за около 86 долара за барел. 

По данни на Euronews от началото на войната в Украйна през февруари Русия е спечелила над 116 млрд. евро от продажбата на суров петрол и около 38 млрд. евро от петролни продукти. ЕС е най-големият пазар на тези продукти.