Разходите за доставка на руски петрол скочиха в пъти преди новите санкции

Петролните компании очакват яснота и по въпроса за тавана на цената на руски петрол, който трябва да бъде договорен до понеделник

20:35 | 2 декември 2022
Автор: Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите за превоз на руски суров петрол нарастват, тъй като все повече собственици на танкери избягват търговията дни преди влизането в сила на по-строгите санкции на Европейския съюз, предава Bloomberg.

Собствениците, които все още са готови да товарят руски суров петрол, се опитват да таксуват повече заради риска, който поемат. Цените на курс от Балтийско море до Индия за потегляне след 5 декември, когато влизат в сила новите ограничения на ЕС, се движат около 15 млн. долара - или 20 долара за барел, казват корабни брокери. Това е рязко увеличение при такса между 9 и 11,5 млн. долара преди ограниченията.

Скокът на разходите отразява предизвикателствата, пред които са изправени доставчиците на руски суров петрол преди крайния срок, в който ЕС, включително някои от най-големите собственици на танкери в света в Гърция, ще спрат да предоставят корабни и други услуги за петрол, произведен от Русия. За по-високите цени допринасят и по-малкият брой налични кораби и необходимостта руският петрол да бъде пренасочен от традиционните купувачи в Европа към нови купувачи в Азия и Близкия изток.

Огромните такси на товара намаляват стойността на руските суровини, като например водещия сорт Urals, в пристанището на натоварване, тъй като продавачите гарантират, че крайната цена на доставения петрол остава конкурентна спрямо алтернативите. Износът от Балтийско море, където се товари Urals, разчита на малки и средни кораби, като танкери с размери Aframax (средно големи танкери бел. прев.) и Suezmax (танкери с максимален размер за Суецкия канал бел. прев.).

Участниците на световния корабен пазар очакват и подробности за предложената от Групата на седемте държави горна граница на петрола, която би могла да освободи доставките от санкциите на ЕС, ако те се търгуват под ценовата граница. Членовете на 27-членния блок се доближават до споразумение за ограничаване на цената до 60 долара за барел. По-рано Русия заяви, че няма да продава петрол и газ на държавите, които се присъединят към тавана.

Липсата на яснота относно изключенията проправя пътя за преминаване към т.нар. тъмен флот или танкери, притежавани от неразкрити собственици, които са готови да продължат да обработват руски петрол въпреки заплахата от санкции. Тези кораби се състоят предимно от по-стари плавателни съдове и много от тях имат опит в работата със санкционирани режими като Иран.

Не е ясно дали ставките за товари от Балтийско море до Индия ще се задържат на ниво от около 15 млн. долара, ако суровия петрол Urals попадне под ценовия таван, нито пък е ясно дали са сключени всички резервации на това ниво.

Междувременно някои средно големи танкери, които обикновено се използват за превоз на по-чисти рафинирани горива, обмислят да преминат към суров петрол, за да се възползват от нарастващите цени. През февруари ЕС ще въведе санкции, насочени към логистичните, банковите и застрахователните услуги за търговията с руски нефтопродукти.