САЩ и Великобритания засилват сътрудничеството си във връзка със санкциите срещу Русия

Висши служители на Министерството на финансите в САЩ заявиха, че са решили да издигнат сътрудничеството на "ново ниво"

17:31 | 18 октомври 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ и Обединеното кралство се договориха да засилят сътрудничеството си при въвеждането и прилагането на финансови санкции, като се опитват да затруднят Русия и други държави да избегнат икономическите наказания, наложени от Запада, пише Financial Times.

В съвместно съобщение, което трябва да бъде публикувано по-късно и с което Financial Times разполага, високопоставени служители на Министерството на финансите на САЩ и Великобритания заявяват, че са решили да издигнат сътрудничеството си на "ново ниво".

"Ще идентифицираме възможности за обединяване на експертния опит, за творческо мислене по отношение на предизвикателствата, пред които сме изправени, за проучване на възможностите за съгласуване на начина, по който прилагаме санкциите, и за подпомагане на нашите заинтересовани страни чрез съвместни продукти или чрез предоставяне на насоки, произтичащи от задкулисното сътрудничество", пишат Андреа Гаки, директор на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ, и Джайлс Томсън, директор на Службата за прилагане на финансови санкции към Министерството на финансите на Обединеното кралство.

"С течение на времето очакваме да реализираме ползите от нашето сътрудничество не само във връзка със санкциите, наложени в отговор на руското нахлуване в Украйна, но и в други общи режими на санкции... общите ни ценности и съвместната ни роля в световната финансова система правят партньорството ни невероятно силно", допълват те.

Съобщението идва в момент, когато Вашингтон и Лондон, заедно с други западни съюзници, обмислят нови начини да накажат Русия за последната ѝ военна ескалация срещу Украйна, но също така сигнализира за намерението им да наложат финансови ограничения на юридически лица в трети държави, които подпомагат Москва във войната.

Междувременно Министерството на финансите на САЩ планира да създаде нова длъжност главен икономист по санкциите, който да проучва икономическия ефект от наказателната процедура, а Службата за финансов надзор на САЩ (OFSI) се разширява в по-голяма организация.

Гаки и Томсън заявиха, че Офисът за контрол на операциите на САЩ (OFAC) и OFSI са особено фокусирани върху съвместните подходи към "киберзаплахите и злоупотребата с виртуални активи, подобряване на обмена на информация и гарантиране, че нашите санкции не пречат на хуманитарната търговия и помощ да достигнат до нуждаещите се".

"Финансовите санкции ще продължат да бъдат жизненоважен инструмент в подкрепа на съответните цели на външната политика и националната сигурност на Съединените щати и Обединеното кралство", добавиха те. "Те също така спомагат за защита на целостта на нашите финансови системи като част от по-широките усилия за борба с корупцията, клептокрацията и други форми на икономическа престъпност."