Кипър обвинява Турция в нарушение на ембарго

Йоанис Касулидис, министър на външните работи на Кипър

17:00 | 27 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Да се върнем на коментара на президента Ердоган за Гърция. Ердоган каза, че Турция ще защитава интересите си срещу Гърция с всички средства. Той предупреди, че последните стъпки на гръцкото правителство ще го повлекат надолу. Той говори много враждебно за Гърция. Вие в Кипър имате за решаване на проблема с Турция и Северен Кипър. Как Гърция трябва да отговори на подобен тон? Как трябва да реагира Кипър?

Ние в Кипър сме силно разтревожени от този военолюбив тон на господин Ердоган, както правилно го оценявате. Турската армия е в нашата страна, присъства на острова и ние се страхуваме, че евентуален конфликт в Егейско море пряко ще ни засегне. Защото ще бъдем използвани като най-слабата брънка в цялата история.

От друга страна господин Ердоган се прави, че е заплашен от Гърция, което бих нарекъл нелепо и абсурдно.

Защото той заплашва, той води ревизионистки политики. Това прави Турция, не Гърция.

Гърция не заплашва никого. Гърция обаче ще защитава територията си и островите си, ако бъдат атакувани.

Като добавим този проблем към войната в Украйна, как се променят отношенията в този случай между Кипър и Запада? С останалата част от европейските страни и САЩ?

Както казах и преди, ние сме напълно единодушни със Запада. Защото принадлежим към Запада. Ние сме членове на ЕС и следователно принадлежим на Запада.

Никога няма да приемем да бъдем приемани за по-различни от останалите партньори.

Ние искаме да бъдем надежден партньор в ЕС.

Относно господин Ердоган и неговите заплахи, ще ви припомня, че те не участваха във санкциите срещу Русия. Точно обратното – те спечелиха от това.

Има и още един проблем. Те сключиха споразумения в Сочи. Те трябва да бъдат оспорени и проучени, защото има опасения, че заобикалят ембаргото чрез системата за картови разплащания Мир. Турските банки се договориха с руските банки.

И второто е търговията със злато.

Ще ви припомня, че иранското ембарго бе нарушено от Турция чрез прочутото споразумение за злато срещу търговия или валута. Това стана преди няколко години. Доколкото знам тук, в Ню Йорк се води дело срещу турската банка Halkbank по този въпрос.