VW може да премести производството извън Германия и Източна Европа заради газа

Югозападна Европа или крайбрежните зони на Северна Европа биха могли да бъдат облагодетелствани от всяка смяна на производството

10:30 | 23 септември 2022
Обновен: 10:53 | 23 септември 2022
Автор: Уилям Уилкс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen AG може да премести производството си извън Германия и Източна Европа, ако недостигът на природен газ продължава, последният знак, че енергийната криза, отприщена от руската инвазия в Украйна, заплашва да преобърне индустриалния пейзаж на Европа.

Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа, заяви в четвъртък, че преместването на производството е една от наличните опции за него в средносрочен план, ако недостигът на газ продължи много след тази зима. Автомобилният производител има големи заводи в Германия, Чехия и Словакия, които са сред европейските страни, които са най-зависими от руския газ.

„Като средносрочни алтернативи, ние се фокусираме върху по-голяма локализация, преместване на производствения капацитет или технически алтернативи, подобно на това, което вече е обичайна практика в контекста на предизвикателствата, свързани с недостига на полупроводници и други скорошни прекъсвания на веригата за доставки“, каза Генг Ву, ръководител на закупуването на Volkswagen, в изявление.

Решението на Русия да ограничи доставките на газ за Европа породи опасения, че Германия може да бъде принудена да наложи режим на горивото. Последните новини, че нивата на съхранение на газ достигнаха 90% предсрочно, успокоиха страховете за остър недостиг тази зима, но Германия е изправена пред предизвикателство да попълни изчерпаните резерви през следващото лято без доставки от Русия.

Югозападна Европа или крайбрежните зони на Северна Европа, и двете от които имат по-добър достъп до товари с втечнен природен газ по море, биха могли да бъдат облагодетелствани от всяка смяна на производството, каза говорител на Volkswagen по телефона. Групата Volkswagen вече управлява заводи за автомобили в Португалия, Испания и Белгия, страни, в които има LNG терминали.

Въпреки че заяви, че е направила „най-добрата възможна“ подготовка за недостига на газ за тази зима, Volkswagen коментира, че е загрижена за ефекта, който високите цени на газа могат да имат върху доставчиците.

„Политиците трябва също така да ограничат неконтролирания в момента взрив на цените на газа и електроенергията“, каза Томас Стег, ръководител на външните връзки на компанията. „В противен случай особено малките и средни енергоемки компании ще имат големи проблеми във веригата на доставки и ще трябва да намалят или спрат производството.“