VW внезапно уволни CEO Хърбърт Дийс след завоя към електрическите автомобили

Главният изпълнителен директор Дийс се оттегля от поста на 1 септември и ще бъде наследен от изпълнителния директор на Porsche Оливър Блум

11:58 | 23 юли 2022
Обновен: 12:03 | 23 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen AG внезапно отстрани Херберт Дийс, нейния главен изпълнителен директор и архитект на най-голямото усилие за електрификация в автомобилната индустрия, след многократни сблъсъци с профсъюзите, които отрязаха подкрепата му сред ключови заинтересовани страни, съобщи Bloomberg.

Шефът на Porsche Оливър Блум ще наследи Дийс в рамките на седмици, слагайки край на четиригодишен мандат, в който неговият твърд стил на лидерство предизвикваше постоянни търкания и подкопаваше ефективността му. Погрешни стъпки по ключови проекти, включително закъснения в софтуерното звено на VW, също са допринесли за разместването, казаха източници на Bloomberg.

Бордът на VW залага, че Блум ще бъде по-склонен към сътрудничество и стабилен лидер, казаха хора, пожелали анонимност, обсъждайки частни дискусии. Той ще остане ръководител на Porsche, което VW се опитва да изкара на борсата в края на тази година в едно от най-големите първични публични предлагания в Европа.

63-годишният Дийс става поредният в дългата редица лидери, отхвърлени от сложната смесица от центрове на властта на VW. Сблъсъци между семейния контролиращ акционер на производителя, профсъюза и германската провинция Долна Саксония, която държи значителен дял, подкопаваха представянето и сложиха край на кариерата на няколко CEO.

„Хърбърт Дийс стратегически насочи групата Volkswagen към електромобилността“, казаха в съвместно изявление Волфганг Порше и Ханс-Мишел Пиех, лидери на семейството, което държи мнозинството гласове във VW. „Негова особена заслуга е, че групата Volkswagen днес е в силна позиция за по-нататъшна трансформация.“

Дийс беше нает от BMW AG през 2015 г., малко преди VW да признае, че е манипулирала милиони дизелови автомобили, за да измами при тестовете за емисии. Може да се каже, че той е наложил най-агресивното усилие за електрификация сред производителите на традиционни автомобили, печелейки аплодисменти от хора като шефа на Tesla Inc. Илон Мъск.

54-годишният Блум е смятан за потенциален наследник на Дийс от известно време, въпреки че всяка смяна се смяташе за години в бъдещето. Бордът на VW удължи договора на Дийс по това време миналата година до 2025 г.

Той ще бъде подкрепян от Арно Антлиц, който ще стане главен оперативен директор на VW в допълнение към ролята си на главен финансов директор.

По-малко от два часа преди VW да обяви напускането на Дийс, той пусна публикация в LinkedIn, пожелавайки на служителите щастлива лятна ваканция и написа, че компанията е в добра форма за втората половина на годината.

Блум започна във VW като стажант в Audi, след това се издигна в йерархията на Seat и едноименната марка на компанията, преди да се присъедини към Porsche през 2013 г. като ръководител на производството. Той успя до голяма степен да ограничи участието на Porsche в скандала с дизеловите емисии, който струва на производителя повече от 30 милиарда евро.

Дийс инициира амбициозен тласък в производството на батерийни клетки и получи подкрепа за IPO на Porsche, което е планирано за четвъртото тримесечие. В същото време той от време на време позволяваше търканията със синдикатите на VW и други заинтересовани страни да се разпространяват в обществото. Той оприличи VW на „танкер“ със „стари, инкрустирани структури“, нуждаещи се от разбиване, обещавайки да модернизира компанията и да действа по-бързо.

Усилията на VW да разработи свой собствен софтуер също бяха измъчвани от вътрешни спорове и забавиха важни проекти, включително линия от следващо поколение Audi EV и актуализиран спортен автомобил Porsche Macan.

Докато Дийс се радваше на широка подкрепа сред анализатори и инвеститори, цената на акциите на VW се понижи през последните месеци. Нейните привилегировани акции са намалели с 24% тази година, сваляйки пазарната стойност на компанията под 84 милиарда евро, далеч от целта от 200 милиарда евро, набелязана през 2019 г.

Блум също ще трябва да се заеме с недовършената работа по съживяването на значимостта на VW в САЩ. Дийс си беше поставил цел да удвои пазарния дял в страната и планираше да похарчи 1 милиард долара за съживяване на марката Scout като производител на електрически SUV и пикапи, за да се изправи срещу Ford Motor Co., General Motors Co. и Rivian Automotive Inc. 

Марката VW, която отбеляза рентабилност в САЩ миналата година, отдавна изпитва затруднения поради липсата на популярни SUV модели в своята гама. През март VW обеща 7,1 милиарда долара през следващите пет години за подобряване на своите предложения в САЩ и засилване на изследователските и производствени възможности за батерии.

Бордът на VW се събра тази седмица в Чатануга, Тенеси, където автомобилният производител произвежда Atlas SUV и електрическия ID.4. Скот Кео, който върна марката VW към рентабилност за първи път от години, беше избран да оглави марката Scout, докато Пабло Ди Си, отговарящ за VW Южна Америка, беше определен за наследник на Кео като ръководител за Северна и Южна Америка.