Профсъюзът на VW поиска ускоряване на плана за електрически автомобили

За втора поредна година фабриката във Волфсбург е изправена пред исторически ниско производство за следвоенния период

13:17 | 4 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съветът на работниците във Volkswagen призовава за по-бърз път към производството на електрически автомобили с оглед на недостатъчно използвания основен завод в северния германски град Волфсбург.

„Трудната ситуация в завода във Волфсбург е ясен фокус на текущите консултации за тазгодишния кръг на планиране“, заяви председателят на общия и групов работен съвет Даниела Кавало, предаде DPA.

С приключването на кръга на планиране инвестициите в локациите на VW Group по света ще бъдат определени след около шест седмици. Решенията се простират до втората половина на десетилетието.

Кавало и нейният заместник Херардо Скарпино се позоваха на напрегнатата ситуация в основния завод. За втора поредна година фабриката е изправена пред исторически ниско производство за следвоенния период. Миналата година Волфсбург произвежда малко под половин милион превозни средства. Тази година, също белязана от значителни нива на намалена работа, цифрата вероятно ще бъде още по-ниска. Това означава, че основният завод е не само под последната 10-годишна средна стойност от малко под 780 000 автомобила годишно, но ангажиментите за използване на капацитета, договорени с компанията, също далеч не са изпълнени.

Изпълнителният съвет беше гарантирал използване на капацитета от най-малко 820 000 превозни средства в основния завод за 2020 г. в Пакта за бъдещето, приет в края на 2016 г. В средата на 2018 г. дори беше предвидена целта от 1 милион превозни средства.

„Дори коригирани спрямо настоящите негативни фактори, произтичащи от коронавируса и недостига на полупроводници, ние сме далеч от тези съвместно договорени планове“, каза Кавало. Работната сила е все по-загрижена, каза тя. „Те не познават толкова дълги периоди на кратка работа“, каза Кавало и добави, че това се отнася не само, но и особено за служителите в основния завод.

Водещият проект Trinity, чрез който ще се произвежда изцяло нов флагмански модел на VW в основния завод в средата на десетилетието, няма да промени ситуацията, каза тя. Производството на Trinity, високотехнологичен електрически автомобил, е планирано да започне през 2026 г.

"Вече е видно от данните, че Trinity няма да бъде достатъчen, за да запълни завода", подчерта Скарпино. Обектът се нуждае от по-бърз път към електронната мобилност, поиска Кавало, добавяйки, че трябва да става дума за модел, който ще може да бъда продаван в големи обеми на пазара.