VW рискува 30 000 работни места, ако не възприеме електромобилите по-бързо

Според една оценка 100 000 работни места в германската автомобилна индустрия могат да бъдат загубени до 2025 г. в резултат на електрификацията

07:58 | 14 октомври 2021
Обновен: 11:33 | 14 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изпълнителният директор на Volkswagen Хърбърт Диес е заявил на заседание на надзорния съвет през септември, че компанията може да загуби 30 000 работни места, ако премине твърде бавно към електрически превозни средства (EVs), казаха пред "Ройтерс" в сряда два източника, запознати с въпроса.

Конкуренцията от страна на нови участници на германския пазар като Tesla принуди компанията да ускори трансформацията си, е казал Диес на присъстващите.

Американският производител на електромобили планира да произвежда 500 000 автомобила годишно в Германия с 12 000 служители, докато 25 000 работници на Volkswagen произвеждат само 700 000 автомобила в завода във Волфсбург.

Говорител на компанията потвърди позицията на Диев, че присъствието на Tesla и други в Германия повиши спешността за преминаване към електромобили, но отрече, че са направени конкретни изчисления за това колко работни места могат да бъдат загубени в процеса.

„Няма съмнение, че трябва да разгледаме конкурентоспособността на нашия завод във Волфсбург с оглед на новите участници на пазара“, каза говорителят на Volkswagen Майкъл Манске, посочвайки Tesla и новите китайски автомобилни производители, които навлизат в Европа.

„Tesla задава нови стандарти за производителност и мащаб в Грюнхайде“, каза той, имайки предвид фабриката на Tesla, която се строи близо до Берлин, която при максимален капацитет ще произвежда 5000 до 10 000 автомобила седмично - повече от два пъти общия брой електромобили, произведени в Германия през 2020 г.

"В момента тече дебат и вече има много добри идеи. Няма конкретни сценарии", каза Манске.

Изявлението на Диес беше първо съобщено от вестник Handelsblatt.

Говорител на работническия съвет на Volkswagen заяви, че макар да не коментират дали Диес е направил забележките, "съкращаването на 30 000 работни места е абсурдно и необосновано".

Друг говорител на профсъюза от региона Долна Саксония, който е вторият по големина акционер на Volkswagen, заяви, че за такива съкращения „не може да става дума“.

Електрическите автомобили имат много по-малко части от автомобила с двигател с вътрешно горене и затова изискват по-малко работници за производство. Според една оценка 100 000 работни места в германската автомобилна индустрия могат да бъдат загубени до 2025 г. в резултат на електрификацията.

Заводът на Volkswagen във Волфсбург, най-големият в света с над 50 000 служители, в момента не произвежда електромобили, но компанията планира да произвежда там електрически седан от 2026 г. по план, наречен "Project Trinity".

По-рано Диес заяви, че Tesla ще подхрани конкуренцията в Германия.

Германският автомобилен гигант също обмисля да изкара на борсата своя бизнес за зареждане на автомобили и енергия в допълнение към съществуващите планове за IPO за своето подразделение за батерии, каза главният технологичен директор Томас Шмал пред Manager Magazin в интервю, публикувано в сряда.

Шмал каза, че все още нищо не е решено и вероятно ще отнеме до две години, преди новите компании да бъдат създадени и готови за фондовия пазар.