VW положи основите на нов завод за батерии в Германия

Предприятието в Залцгитер е един от шестте завода за батерии, които VW е планирал в Европа

19:30 | 7 юли 2022
Обновен: 20:21 | 7 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Volkswagen AG положи днес основите на нов завод за батерии в Германия, заявявайки, че предприятието е първата стъпка в усилията, които ще генерират над 20 милиарда евро  приходи годишно до края на десетилетието, съобщи Bloomberg.

Предприятието в Залцгитер е един от шестте завода за батерии, които VW е планирал в Европа. PowerCo, звеното, създадено да контролира глобалния бизнес на автомобилния производител с батерии, се очаква да инвестира повече от 20 млрд. евро в пет от заводите до 2030 г., създавайки около 20 000 работни места в Европа.

Автомобилните производители от VW до General Motors Co. проучват различни бизнес модели, докато се надпреварват да електрифицират своите модели и да настигнат Tesla Inc., най-големия продавач на електрически превозни средства в света. Те създават партньорства с производители на акумулаторни клетки и минни компании, за да си осигурят материали и ноу-хау.

В Залцгитер се намира основният завод за двигатели на VW, а миналата година производителят на автомобили откри там съоръжение на стойност 80 млн. долара за проучване, разработване и изпитване на батерии за електрически превозни средства. До 2026 г. ще бъдат инвестирани около 2 млрд. евро в завода за клетки, където производството е планирано да започне през 2025 г. При пълен капацитет заводът ще може да произвежда 40 гигаватчаса клетки годишно, което според компанията е достатъчно за около 500 000 електрически автомобила.

"Наехме много подготвени и опитни ръководители от бизнеса с батерии", заяви главният изпълнителен директор Херберт Дийс в интервю за телевизия Bloomberg.

 "Наистина се подготвяме да се превърнем в един от най-големите производители на акумулаторни клетки."

PowerCo ще бъде наблюдавана от ръководителите на VW, които досега ръководеха усилията на автомобилния производител в областта на батериите: Франк Бломе, ръководител на отдела за акумулаторни клетки и системи на VW, ще бъде главен изпълнителен директор на звеното, а бившият изпълнителен директор на Apple Inc. Сунхо Ан ще изпълнява длъжността главен технически директор.

Екипът на PowerCo в Залцгитер ще контролира дейности, включващи снабдяване, обработка на суровини, разработване на батерии и управление на планираните заводи.