Сривът е предотвратен, но руснаците са изправени пред икономическа болка

Икономическите прогнози на Русия за 2022 г. са по-добри от предполагаемото, но ръстът на цените често надвишава официалната инфлация

08:01 | 24 август 2022
Обновен: 09:37 | 24 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската икономика избегна срива, който мнозина прогнозираха, след като Москва изпрати своите войски в Украйна преди шест месеца, като по-високите цени за износа на петрола смекчиха въздействието на западните санкции, но се появяват трудности за някои руснаци.

След като в един момент прогнозира, че икономиката ще се свие с повече от 12% тази година, надхвърляйки спада на производството, наблюдаван след разпадането на Съветския съюз и по време на финансовата криза от 1998 г., сега министерството на икономиката очаква свиване от 4,2%.

Високите световни цени на енергията помогнаха на Кремъл да изпълни обещанието на президента Владимир Путин през март да намали бедността и неравенството въпреки осакатяващите западни санкции и инфлацията. Някои икономисти сравниха ситуацията с пандемията от COVID-19, когато властите увеличиха плащанията за най-уязвимите от кризата.

„Засега няма признаци, че спадът в жизнения стандарт може да доведе до безредици“, каза Алексей Фирсов, основател на мозъчния тръст "Платформа" за социални изследвания, пред "Ройтерс".

„Спадът на стандарта на живот не е достигнал точката, в която отношението към реалността започва да се променя значително и хладилникът явно започва да побеждава телевизора“, каза Флоров в препратка към руска поговорка, която описва напрежението между преживяванията на хората и очакванията, създадени от държавната телевизия.

Излишъкът по текущата сметка на Русия - разликата в стойността между износа и вноса - се е увеличил повече от три пъти на годишна база през първите седем месеца на 2022 г. до рекордните 166,6 милиарда долара, тъй като приходите скочиха, докато санкциите доведоха до спад на вноса.

Путин нареди 10% увеличение на пенсиите и минималната работна заплата, за да смекчи удара от инфлацията, докато големи работодатели като кредитор номер едно "Сбербанк" и газовият гигант "Газпром" повишиха заплатите през юли.

Равнището на безработица е било 3,9% през юни, което е най-ниското ниво, откакто статистическата служба започна да публикува данни през 1992 г., според базата данни на Eikon.

Рейтингът на одобрение на Путин е бил 83% през юли, което е с повече от 10 процентни пункта от началото на кампанията в Украйна на 24 февруари, според проучване на независимия център "Левада".

Цена на живот

Инфлацията, която скочи до 20-годишен връх от 17,8% през април, след като рублата се срина до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, сега се очаква да завърши годината на 13,4%, според министерството на икономиката.

Оттогава спешният капиталов контрол помогна на рублата да се укрепи с повече от 25% тази година, което я направи най-добре представящата се валута в света досега през 2022 г. Това помогна за овладяване на инфлацията и спря паническото купуване на стоки в магазините, наблюдавано след санкциите, наложени от западните държави.

Докато санкциите означават, че потребителски вносни стоки като бира Guinness, дрехи Zara и капсули за кафе Nespresso са изчезнали от рафтовете, някои руснаци казаха пред "Ройтерс", че също имат трудности да намерят основни стоки, включително някои лекарства.

Някои се оплакаха от недостиг на автомобилни части, тъй като много западни производители или преустановиха дейността си, или напълно напуснаха Русия. Най-големият производител на автомобили в Русия "Автоваз" намали производството и предлага на някои работници доброволно съкращаване поради липсата на компоненти.

„Аз, като пенсионер, не мога да си позволя това, което се предлага. Цените на продуктите, които купувам, са скочили средно с 30%“, каза Лариса, 65-годишна пенсионерка от Белгород, град близо до украинската граница.

Официалните данни показват, че потребителските цени са се повишили с 10,7% досега тази година, в сравнение с увеличение от 4,7% през същия период на 2021 г.

Но според статистическата служба "Росстат", цените на дамските превръзки са се повишили с 41% от началото на годината, тези на чуждестранните автомобили са се повишили с 39%, а цените на тоалетната хартия са се повишили с 27%.

„Започнах да харча повече, но започнах и да спестявам повече“, каза Татяна Лазар, 33-годишна сладкарка и майка на две деца от Москва. "Сега ограничавам желанията си, нуждите си в магазините и стандарта на живот. Не вярвам наистина цените да паднат."

Путин от години обещава да повиши реалните разполагаеми доходи, мярка за покупателната способност на хората, но проучване на държавната социологическа агенция VTsIOM показа, че 64% от хората в Русия не са имали спестявания към средата на февруари.

Онлайн проектът Pricing.day, който проследява цените на потребителските стоки, предупреди, че жизненият стандарт може да спадне още повече, като каза: „Икономиката се срина и недостигът дори на основни продукти е напът“.

Но за много руснаци през последните шест месеца се наблюдават малки промени: те все още почиват в чужбина, купуват западни стоки, оплакват се от инфлацията, гледат телевизия и подкрепят Путин.

И тъй като цените на енергията ще останат високи, дори когато страните от Европейския съюз се опитват да се откажат от руския газ и петрол, държавните приходи ще продължат да набъбват. Русия заяви, че планира да възстанови политиката си за допълване на резервите с излишни приходи от петрол.

„Хората се отпускат, излизат, харчат пари точно както преди“, каза Емил, 33, който живее в Москва.

„Мисля, че всичко се нормализира, повече или по-малко, като се има предвид как те (Западът) искаха да живеем... Не мисля, че ние ще сме тези, за които зимата ще бъде студена.“