Европа се подготвя за нови съкращения на руския износ на петрол и газ

CPC, която обработва около 1% от глобалния петрол, намалява износа зарди повреди

08:31 | 23 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomeberg
Снимка: Bloomeberg

Европа е изправена пред ново прекъсване на енергийните доставки поради повреда на тръбопроводна система, пренасяща петрол от Казахстан през Русия, за която беше съобщена от оператора на тръбопровода в понеделник, което засили опасенията относно спада в доставките на газ.

CPC, която обработва около 1% от глобалния петрол и чийто най-голям акционер е руската компания за тръбопроводи "Транснефт", заяви, че износът от две от трите й точки за акостиране на терминала в Черно море е бил спрян, потвърждавайки по-ранна информация на "Ройтерс".

Западът обвинява Русия, че ограничава енергийните доставки, за да повиши цените в отговор на санкциите, наложени след нахлуването на Москва в Украйна. Русия отрича това, като обвинява самите западни санкции и различни технически проблеми.

Доставките на руски природен газ за Европа са намалели с около 75% на годишна база, като компанията за износ "Газпром" миналата седмица обяви непланирана поддръжка на газопровода "Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия.

Цените на природния газ скочиха в понеделник, като прекъсванията на газовите полета в Норвегия и Обединеното кралство засилиха опасенията от недостиг.

Операторът на украинската газопреносна система заяви, че той и полската газопроводна система имат капацитета да доставят руски газ в Европа и да компенсират спирането на "Северен поток".

"Газпром" не отговори на запитване за коментар дали ще увеличи износа на газ по други маршрути.

CPC (Каспийски тръбопроводен консорциум) заяви, че е трябвало да преустанови товаренето от своите точки за акостиране SPM-1 и SPM-2 поради повреда в "точките на закрепване на подводните ръкави към резервоарите за плаваемост".

Компанията каза, че товарите се обработват само от SPM-3 и затова заявките за товарене на петрол ще трябва да бъдат намалени.

Tengizchevroil (ТCО), който представлява Chevron и Exxon в гигантския казахстански проект "Тенгиз", заяви, че е запознат с временната поддръжка на CPC и неговият износ на петрол и добивът на нефтеното находище Tengiz в момента са непрекъснати.

TCO e планирала по-нисък добив от нефтеното находище "Тенгиз" през август-септември поради планирана поддръжка.

„CPC е ключов експортен маршрут за производството на суров петрол от Казахстан за достигане на международните пазари и много страни разчитат на тази критична транспортна система за тяхната енергийна сигурност“, се казва в изявление на Chevron.

TotalEnergies, която има присъствие и в Казахстан, също не отговори веднага на искане за коментар, докато Shell и Eni, които са акционери в CPC, отказаха коментар.

Повреди

CPC заяви, че планира да подмени части на двата засегнати SPM и търси организация, която да извърши работата. Консорциумът не посочи срокове.

Два източника, запознати с въпроса, казаха пред "Ройтерс", че един SPM може да обслужва по-малко от 70% от нормалния капацитет на терминала, изправяйки Казахстан, който използва CPC като основен маршрут за износ на петрол, пред перспективата да трябва да намали добива.

Казахстан трябваше да намали производството на петрол през пролетта, когато CPC спря зареждането от два SPM поради повреда.

CPC намали износа в няколко други случая през последните шест месеца.

Износът на суров петрол CPC Blend беше определен на 5,026 милиона тона за август. Консорциумът не е дал актуални данни.

Компанията каза по-рано този месец, че доставките през неговата система са намалели значително поради поддръжка на казахстанските проекти "Кашаган" и "Тенгиз". По-ниският добив от петролните находища може да ограничи смущенията от прекъсванията на SPM, казаха двама източника, но добавиха, че те могат да се превърнат в основен проблем, тъй като добивът се увеличава след поддръжката.

Прекъсванията на CPC тази година накараха някои производители на петрол да преговарят за алтернативни маршрути за доставка.

Основните акционери в CPC са Transneft (24%), казахстанската KazMunayGas (19%), Chevron Caspian Pipeline Consortium Company (15%), LUKARCO B.V (12,5%), Mobil Caspian Pipeline Company (7,5%), Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited (7,5%) и Eni International (2%).