Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В настоящата среда има повече логика в покупката на акции, отколкото на облигации

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в "Клуб Investor", 20.08.2022

19:00 | 21 август 2022
Обновен: 12:35 | 22 август 2022
Автор: Галина Маринова

От 15 октомври до 1 декември ще стане ясно какво ще се случва с глобалната икономика в средносрочен план. Процесът по еманципирането спрямо руските енергоносители е необратим, но това няма да стане тази зима. Ситуацията на пазарите е "изчаквателна", но "далеч не е скучно". Манията по всякакви екзотични инвестиции с неясна стойност отмина. Това каза Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Най-накрая ликвидността се отдръпна и пазарите вече са по-близо до обичайното за август по-летаргично състояние, което е нещо нормално и за радост на всички виждаме нещо приблизително нормално тази година". 

Ситуацията на пазарите е определено изчаквателна с няколко големи въпросителни, каза още Ваньов. "На първо място инвеститорите чакат с нетърпение предстоящата лятна конференция на централните банкери. Всички използваме изказването на Джей Пауъл от миналата година и колко грешно се оказа то, когато той въведе термина "транзиторна инфлация".

"Инвеститорите чакат да видят накъде ще се насочи Фед. Видяхме доста сериозен ръст на акциите. S&P 500 вече е над 4200 пункта. Не трябва да забравяме, че абсолютният му връх е на 4600. Далеч не се намираме в кризисна среда. Видяхме завръщаме и на европейските индекси на акции. Големите въпросителни са какво ще правят от тук насетне големите банки и какво ще се случва с инфлацията", коментира събеседникът. "Виждаме, че може би инфлацията започва да дава първи признаци на отпускане. Не мисля, че ще има директен пинг-понг на лихвите - от покачване към сваляне, но определено рецесията се превръща в обозрим, макар и още не реализирал се, риск. Тенденцията е да спрат покачването на лихвите в зависимост на къде ще тръгне инфлацията, как ще се развият нещата покрай войната в Украйна. Много неизвестни и въпросителни има и пред централните банкери, и пред анализаторите, и пред инвеститорите". 

"Далеч не е скучно на пазарите, на първо място заради това повишение, на второ заради лихвите на основните държавни дългове".

В момента, особено в Европа цари частичен хаос, донякъде контролиран, донякъде - не, посочи Ваньов. "Октомври-ноември ще стане ясно дали "Газпром" ще доставя на Германия. Дали ще има алтернативни източници. Това ще е ключово. Октомври-ноември ще са ключови месеци за икономическото развитие за много време напред". 

"Европа, ще не ще, малко или много ще разчита на руски газ тази зима. Въпреки всички планове за еманципиране на Европа от руските енергоизточници, което е правилната посока на развитие, защото не можем и не трябва да зависим по никакъв начин от Русия, ако "Газпром" утре каже на Германия - ние ще ви доставим цялото договорено количество, аз съм убеден, че Германия ще приеме, просто защото такава е ситуацията в момента." 

Процесът по еманципирането спрямо руските енергоносители е необратим, но това няма да стане тази зима, защото е свързано с много нови терминали за втечнен газ, алтернативни маршрути за доставки, които вече се строят, но едва ли ще са готови до ноември, категоричен бе гостът.

"Ако инфлацията отново тръгне нагоре заради енергоносителите през зимата, то тогава може да станем свидетели на стагфлация. Ако обаче цените на енегоносителите се укротят можем да видим обратното нещо". 

При другите суровини имаме "известен прайсинг на рецесия - сериозно отстъпление и от цените на стоманата, и на никела. При агрисуровините също виждаме 30-40% отстъпление от цената на пшеницата", добави Ваньов. 

Свободните пари няма да са толкова много, колкото бяха преди и манията по всякакви екзотични инвестиции с неясна стойност няма да има от какво да бъде подхранвана, каза Николай Ваньов. Според него "дори и да се стигне до рецесивен процес в икономиката, той по-скоро ще е кратък и накрая ще се окаже по-скоро технически, отколкото системен и фундаментален".

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Съществува ли риск от сериозно навлизане в управлението на силно популистки партии, които обещават да решат веднага проблема с руския газ? Защо инвеститорите не харесват златото като инвестиционен инструмент? Каква е ситуацията при криптовалутите и отмина ли манията по NFT?  Трябва ли да стоим "далеч от акциите" и защо? Дали и кога би бил подходящ момент за инвестиция в облигации? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.