Цените на енергията заплашват Германия с масова деиндустриализация

Високите цени на електричеството и газа в Германия принуждават някои бизнеси да обмислят увеличаване на крайните цени и дори затваряне на предприятията си

16:25 | 19 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Индустриалното сърце на Европа е изправено пред потенциално масово напускане на компании, тъй като производителите на немски автомобилни части, химикали и стомана се борят да покрият цените на електроенергията, които растат до нови върхове почти всеки ден, пише Bloomberg.

Цените на електроенергията и газа в Германия се удвоиха само за два месеца, като електроенергията за година напред надхвърли 540 евро за мегаватчас. Преди две години цената ѝ беше 40 евро.

„Енергийната инфлация е много по-драматична тук, отколкото другаде“, каза Ралф Щофелс, главен изпълнителен директор на BIW Isolierstoffe GmbH, производител на силиконови части за автомобилната, космическата индустрия и електроуредите. „Страхувам се от постепенна деиндустриализация на германската икономика“.

Страната разчиташе на газ от Русия, за да захранва своите електроцентрали и фабрики, но сега се готви за безпрецедентно предизвикателство след като Русия намали тези потоци. Временни спирания поради високи цени са били наблюдавани и преди, като производството на торове и стомана беше ограничено през декември и март.

Сега цените са нараснали още повече, което засилва напрежението. В четвъртък европейският газ за следващия месец достигна рекордно високи цени от 241 евро за мегаватчас, около 11 пъти повече от обичайното за това време на годината.

Въпреки че правителството ограничава до известна степен увеличенията, пред които са изправени домакинствата, бизнесът не е имунизиран срещу тези растящи разходи и много от компаниите са готови да прехвърлят увеличените разходи на клиентите или дори да затворят напълно.

„Цените са тежко бреме върху много енергоемки компании, които се конкурират в международен план“, каза Матиас Рух, говорител на Evonik Industries AG, вторият по големина производител на химикали в света с заводи в 27 държави.

Компанията заменя до 40% от обемите си на природен газ в Германия с втечнен газ и въглища и прехвърля някои от по-високите разходи върху клиентите. Но идеята за преместване не е на дневен ред, каза представител на Evonik Industries.

Все пак има доказателства, че индустриалната позиция на Германия отслабва. През първите шест месеца на тази година обемът на химическия внос е нараснал с около 27% спрямо същия период на миналата година, според правителствени данни, анализирани от консултантската компания Oxford Economics. Едновременно с това химическото производство е спаднало, като производството през юни е намаляло с почти 8% спрямо декември.

Международният валутен фонд заяви миналия месец, че Германия ще се представи най-зле в групата на седемте държави тази година поради зависимостта на индустрията от руския природен газ.

Най-големият производител на мед в Европа - базираната в Хамбург Aurubis AG, има за цел да минимизира използването на газ и да прехвърли разходите за електроенергия към клиентите, каза главният изпълнителен директор Роланд Харингс на 5 август. Захарният гигант Suedzucker AG разработи спешни енергийни планове, в случай че Русия напълно спре доставките на газ за Германия, заявиха от компанията в имейл.

BMW AG засилва подготовката си за потенциален недостиг. Базираният в Мюнхен автомобилен производител управлява 37 съоръжения, захранвани с газ, който генерира топлина и електричество в заводи в Германия и Австрия, и обмисля вместо това да използва местни комунални услуги.

Фирмата за опаковане Delkeskamp Verpackungswerke GmbH планира да затвори фабрика за хартия в северния град Нортруп поради високите разходи за енергия, като 70 работници ще загубят работата си.

Продължителното покачване на цените на енергията може да доведе до трансформиране на икономическия пейзаж на континента, каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

„Някои индустрии ще бъдат подложени на сериозен стрес и ще трябва да преосмислят производството си в Европа“, каза той.