Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ген. Събев: Изглежда има пропукване около кръга на Путин

Ген. Съби Събев, първи български представител в НАТО, в "Светът е бизнес", 22.08.2022

21:12 | 22 август 2022
Обновен: 11:29 | 25 август 2022
Автор: Галина Маринова

Има основателни предположения, че има пропукване около кръга на Путин. Това най-вероятно са някакви вътрешни леки трусове и предупреждения. Има индикации, че Русия започва да търси преговори, но Украйна няма да се съгласи, защото 20% от нейната територия е окупирана. Тя постави ясна червена линия, че ще започне преговори, когато руските войски се изтеглят. Това трудно може да стане и Путин да се самоунижи по този начин. Това каза ген. Съби Събев, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Има основателни предположения, че има пропукване около кръга на Путин. Това най-вероятно са някакви вътрешни леки трусове и предупреждения. През последната година той не беше близо до Путин, но той е идеолог на евразийството, а дъщеря му също е негов последовател. 

Гостът коментира атентата срещу Александър Дугин, в който загина неговата дъщеря Даря. "Александър Дугин е един от най-близките хора до Путин и идеолог за т.нар. "руски свят", а други казват, че е маргинал, който само говорел и от него нищо не зависи", каза Лаков. 

"Ние много добре си спомняме неговият призив за украинците: "Убивайте ги, убивайте ги, убивайте ги!". Тези враждебни, радикални призиви от негова страна, определиха отношението към него, не само в Украйна, но и в самата Русия. Отговорността пое една организация, доколко тя е действителна, трудно може да се каже - Национална републиканска армия. Това е първата й радикална изява".

Имаше и доста инциденти в пунктовете за набиране на наемници или както ги наричат те доброволци за войната с Украйна. Някои комисариати бяха подпалени с бутилки "молотов" и това бяха първите прояви. Очевидно сега е нещо по-радикално и сигнал към вихрушката на Путин, но това ще стане ясно през следващите седмици и месеци, категоричен бе гостът. 

"Още в началото на войната, която е изключително непопулярна, независимо, че руската пропаганда доведе до една обществена поддръжка за тази война, но тъй като тя се проточи, а Путин не смее да обяви частична мобилизация, да не говорим пълна, защото ако го направи това ще означава, че това наистина е война, а не специална военна операция, както те обявиха". 

Тази война беше планирана изцяло по погрешни оценки и "бе планирана по кримския сценарий", обясни генералът. "Те считаха, че както в Крим, така ще ги посрещнат, без съпротива, така ще стане и в Киев, и в Харков".

"Една такава инвазия е била заложена да се осъществи след инвазията от 2014 година и са изчаквали кога ще бъде удобния момент. Очевидно е, че никъде не беше постигнат съществен успех, даже Донбас не бе окончателно окупиран, но не можем да кажем, че ФСБ е сгрешило толкова много в оценките си, защото те имаха разширена мрежа. Точно за това бе превзета толкова леко южната част на Украйна. Това стана в резултат на предателство".

За това сега Зеленски освободи шефа на службата за сигурност. Извършва се определена чистка, заяви ген. Събев. По думите му все още тази мрежа, изградена от ФСБ, не е разградена и съществува. "На 90-95% е разрушена, но все още се намират сътрудници, които предават чисто военна информация".

Възможни ли са провокации в ядрената централа, която е окупирана и превърната във военна база? 

Какви са новите стратегически тактики и стратегии, които Русия ще предприеме занапред и какви бяха до момента от военно-стратегическа гледна точка? Каква беше тактиката, използвана от Украйна още от началото на войната? Колко са човешките жертви дадени от двете воюващи страни? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.