Петролът се насочва към най-голямото седмично поскъпване от април

WTI достигна малко под $94 за барел, но все още е нагоре с повече от 5% тази седмица

09:31 | 12 август 2022
Обновен: 09:55 | 12 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се насочиха към най-големия седмичен ръст от четири месеца насам поради прекъсвания на доставките и спекулации, че смяната на горива ще стимулира търсенето, предава Bloomberg. 

West Texas Intermediate достигна малко под $94 за барел в Азия, но все още е нагоре с повече от 5% тази седмица. Шест нефтени и газови находища в Мексиканския залив бяха затворени, след като изтичане в нагнетателна станция в Луизиана спря два тръбопровода. Очаква се тръбопроводите да възобновят работата си в петък, според Shell Plc.

Международната агенция по енергетика повиши прогнозата си за растеж на глобалното търсене, тъй като нарастващите цени на природния газ и горещите вълни стимулират търсенето. Световното потребление ще нарасне с 2,1 милиона барела на ден тази година, което е с 380 000 повече на ден спрямо предходната прогноза на агенцията. Освен това МАЕ каза, че ОПЕК+ е малко вероятно да увеличи добива през следващите месеци поради ограничения свободен капацитет.

Значителният седмичен ръст на суровината следва спад до шестмесечно дъно за миналата седмица, тъй като инвеститорите се притесняват от перспективите за по-бавен икономически растеж и по-слабо потребление. През последните дни цените също се облагодетелстваха и от краткото спиране на доставките по тръбопровод, който пренася суров петрол от Русия до Централна Европа, както и от по-слабия долар, след като данните показаха забавяне в ръста на инфлацията в САЩ.

„Тази седмица макро нагласите за петрола се подобриха, тъй като притесненията за инфлацията в САЩ отслабнаха със спада в цените на бензина“, каза Гуи Ченси, анализатор в CITIC Futures Co.

Докато фючърсите се повишиха тази седмица, широко наблюдаваните времеви спредове се стесниха, което предполага, че напрежението на пазара намалява. Бързият спред на Brent - разликата между двата най-близки контракта на глобалния бенчмарк - беше на 1,27 долара за барел в петък, спад от над 3 долара преди месец.

За разлика от мнението на МАЕ, Организацията на страните износителки на петрол изрази по-песимистичен тон. Глобалният пазар на петрол се очаква да достигне излишък през това тримесечие, каза групата в месечната си прогноза в четвъртък, намалявайки прогнозите си за количеството суров петрол, което ще трябва да добива.