МАЕ: Ембаргото на ЕС ще причини 20% спад в петролния добив на Русия

Използването на петрол нараства по-бързо, тъй като газовата криза стимулира смяна на горивото

13:03 | 11 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за нарастване на търсенето на петрол в световен мащаб тази година, тъй като растящите цени на природния газ и горещите вълни стимулират индустрията и производителите на електроенергия да пренасочат горивото си към петрол.

Световното потребление на петрол сега ще се увеличи с 2,1 милиона барела на ден тази година, или около 2%, повече от 380 000 на ден спрямо предишната прогноза, каза базираната в Париж агенция в поредния си месечен доклад, публикуван в четвъртък. Допълнителното търсене, което предизвика преразглеждането на прогнозата, е „изключително концентрирано“ в Близкия изток и Европа.

Цените на природния газ се повишиха тази година, тъй като Русия ограничава газовите потоци към Европа, ход, който се възприема като ответна мярка за санкциите, наложени заради нейната инвазия в Украйна. Увеличението накара много индустриални потребители, включително рафинерии и електроцентрали, да преминат от газ към петрол. Горещите температури също стимулират търсенето на климатици, особено в Близкия изток, където значително количество петрол се изгаря през лятото за генериране на електричество.

„Цените на природния газ и електроенергията скочиха до нови рекорди, стимулирайки преминаването от газ към нефт в някои страни“, каза МАЕ, която съветва повечето големи икономики относно енергийната политика.

„Тъй като няколко региона изпитват сериозни горещи вълни, последните данни потвърждават увеличеното изгаряне на петрол при производството на електроенергия, особено в Европа и Близкия изток.“

Въпреки че потреблението се ускорява, МАЕ се съмнява, че петролните пазари ще се сблъскат с криза в доставките, като запасите се очаква да набъбнат със скорост от 900 000 барела на ден до края на тази година.

Добивът на петрол в Русия се оказа по-устойчив от очакваното в лицето на международните санкции, докато доставките се допълват от освобождаването на барели от спешните резерви на правителствата.

Руското производство обаче може да спадне отново през следващите месеци, тъй като новите европейски санкции ще влязат в сила и не може да се очаква допълнителна помощ от съюзниците в Организацията на страните износителки на петрол, каза МАЕ.

ОПЕК+ предложи само „символично“ увеличение на добива от 100 000 барела на ден за септември на последната си среща, въпреки посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия. Малко вероятно е алиансът да промени курса, като обяви по-нататъшни значителни увеличения през следващите месеци, тъй като свободният му капацитет е ограничен, според МАЕ.

Прогнозата предполага, че тежестта за задоволяване на растежа на глобалното търсене на петрол през втората половина на годината ще падне върху страни извън Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници.

Очаква се доставките извън ОПЕК+ да нараснат с 1,7 милиона барела на ден тази година и с 1,9 милиона през следващата година, според МАЕ. Това е значително ускорение в сравнение с миналата година, но все още не достига до 2,1 милиона барела на ден ръст на търсенето, очакван през 2022 и 2023 г.

Спад в добива на Русия

Добивът на петрол в Русия се очаква да спадне с около 20% до началото на следващата година, тъй като забраната за внос на Европейския съюз влиза в сила през декември, според Международната агенция по енергетика.

Постепенните месечни спадове ще започнат още този месец, тъй като Русия съкращава рафинирането, и ще се ускорят с влизането в сила на ембаргото, се казва в доклада на МАЕ. Агенцията очаква да види спад с близо 2 милиона барела на ден до началото на 2023 г., въпреки стабилното възстановяване на производството през последните месеци.

ЕС трябва да спре повечето покупки на суров петрол от Русия от 5 декември в опит да прекъсне потоците от приходи, които Кремъл използва за финансиране на войната си в Украйна. От 5 февруари влиза в сила забраната на ЕС за доставки на руски петролни продукти.

Около 1 милион барела на ден руски продукти и 1,3 милиона барела на ден суров петрол ще трябва да намерят нови пазари поради планираните ограничения на ЕС, според оценките на МАЕ.

Добивът на петрол в Русия се е увеличил през последните три месеца, достигайки почти 10,8 милиона барела на ден през юли на фона на по-високата местна преработка на суров петрол и стабилния износ, тъй като страната пренасочва потоците от суров петрол към Азия.

Тъй като западните нации и техните съюзници наложиха няколко вълни от енергийни санкции на Русия във връзка с нейната инвазия в Украйна, страната успешно пренасочва своите доставки на суров петрол към Азия, далеч от ЕС, исторически най-големият й енергиен пазар. Купувачите от Азиатско-Тихоокеанския регион, които не са ограничени от западните санкции, с готовност изкупуват руските барели, които поевтиняха поради санкциите.

През юни Китай за първи път изпревари ЕС и стана най-големият пазар за морския суров петрол на Русия, показват данните на МАЕ. Азиатската нация е внасяла 2,1 милиона барела на ден в сравнение с 1,8 милиона барела на ден в ЕС, според доклада.

„Числата за юли засега са идентични за двата региона, но има вероятност обемите за Китай да нараснат повече, когато пътуванията до „неизвестни“ дестинации приключат“, се казва в доклада.

Доставките на руски суров петрол за Азия обаче се стабилизираха през последните седмици, показват данните на Bloomberg, което поражда опасения дали регионът може рязко да увеличи допълнително вноса, компенсирайки ефекта от планираната забрана на ЕС върху руския внос.

Добивът на петрол в Русия през първите три дни на август е средно около 10,51 милиона барела на ден, според данни от звеното CDU-TEK на Министерството на енергетиката, видяни от Bloomberg.

Това е спад от около 2,5% спрямо юли, но засега изглежда, че се дължи на сезонността, а не на дългосрочни фактори като санкции. По-голямата част от съкратените барели идват от група по-малки производители на петрол, която включва газовия гигант "Газпром", показват данните.

"Газпром" активно намалява добива на газ на фона на по-малкия износ за Европейския съюз. Тъй като производителят изпомпва не само газ от своите находища, но и кондензат, по-ниските потоци по тръбопровода към Европа водят до спад и в обемите на кондензат на "Газпром".

И все пак, тъй като производителят увеличава производството си на газ преди зимния отоплителен сезон, за да отговори на по-високото вътрешно търсене, производството му на кондензат вероятно също ще се възстанови и ефектите на "Газпром" върху производството в Русия може да отслабнат.