Унгарска рафинерия плати таксата на Русия, за да възобнови петролните потоци

Украинската страна обеща да възобнови транспортирането на суров петрол в рамките на няколко дни

14:01 | 10 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата рафинерия в Унгария заяви, че е платила транзитната такса, дължима от Русия на Украйна, за да разреши спор, който доведе до спиране на петролните потоци към Централна Европа.

Mol Nyrt., петролната компания, която искаше да деблокира доставките, каза, че и Украйна, и Русия са приели нейното решение да се намеси, за да уредят таксите за прехвърляне.

„Mol проведе преговори с украинската и руската страна за възобновяване на транспорта през тръбопровода "Дружба“, се казва в изявление, изпратено по имейл. Mol каза, че е „прехвърлила таксата, дължима за използването на украинския участък“ от тръбопровода.

"Урктранснафта", която управлява петролната мрежа на Украйна, блокира потока на руски петрол през "Дружба" на 4 август, съобщи в изявление във вторник руският тръбопроводен оператор "Транснефт". Спирането настъпи, след като плащането на транзитните такси от "Транснефт" за август беше отхвърлено от европейски банки, които не биха приели трансграничния трансфер без одобрение от националните регулатори на фона на европейските санкции.

Цените на петрола се понижиха, тъй като изглежда, че потоците от рсукие петрол за Унгария, Чехия и Словакия ще се възобновят скоро. West Texas Intermediate обърна по-ранните печалби, за да се търгува близо до $90.

Договорът между "Транснефт" и "Урктранснафта" изисква 100% предплащане на транзитните потоци. Въпреки че руският тръбопроводен оператор плати транзитната такса за август на 22 юли, той получи парите обратно на 28 юли, каза "Транснефт".

Европейските банки, участващи в транзакцията, не са упълномощени да вземат свои собствени решения за трансгранични плащания от Русия поради санкции и се нуждаят от одобрения от своите национални регулатори, според "Транснефт".

„Като поеме таксата, Mol може да осигури бързо решение на проблема“, каза базираната в Будапеща компания. „Украинската страна обеща да възобнови транспортирането на суров петрол в рамките на няколко дни, което беше спряно преди няколко дни поради технически проблеми, възникващи на банковия фронт.“

Макар и вероятно краткотрайно, прекъсването на тръбопровода "Дружба" ограничава потоците от суров петрол в момент, когато Европа се бори с по-голяма енергийна криза. По-късно тази седмица река Рейн ще стане практически непроходима в ключова точка в Германия, задушавайки доставките на енергийни продукти.

Русия вече обвини международните санкции за ограничаване на потоците на природен газ към Европа през газопровода "Северен поток".

Унгарските Mol и Unipetrol, контролирани от PKN Orlen, са основните купувачи на петрол по маршрута "Дружба", докато руските "Лукойл", "Роснефт" и "Татнефт" са основни доставчици по него. Русия обикновено доставя около 250 000 барела на ден през южната част на тръбопровода "Дружба".