В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

МАЕ: ОПЕК+ едва ли ще вдигне производството в близките месеци

Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, "В развитие", 11.08.2022 г.

16:45 | 11 август 2022
Автор: Галина Маринова

Международната енергийна агенция пусна прогноза за търсенето на петрол и сега те очакват потреблението да се увеличи с 2,1 млн. барела на ден тази година. Това е около 2% повишение от предната прогноза. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Повишеното търсене се дължи на много високите цени на природния газ. Затова много индустриални потребители, включително рафинерии и ТЕЦ-ове минават от газ на мазут. 

Що се отнася до глобалното предлагане на петрол, Международната енергийна агенция сега смята, че ОПЕК+  едва ли ще вдигне производството в близките месеци, заради ограничения капацитет.

Агенцията също така смята, че производството на петрол в Русия ще намалее с около 20% до началото на следващата година. Основната причина ще бъде влизането в сила на забраната за внос на руски петрол в ЕС. Това означава, че Русия ще доставя по-малко петрол, но означава също и че този петрол ще трябва да си намери купувачи и те вероятно ще бъдат в Азия. Сега Китай и Индия купуват повече руски петрол и изпреварват ЕС като най-голям купувач на руски суров петрол.

Петролът поскъпна при обявяването на тази прогноза. Друг фактор е по-евтиният долар. Какво още трябва да знаем за тези движения? Как проблемите с нивото на река Рейн се отразяват на доставките на енергоносители и кога ще има подобрение?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.