ОПЕК, за разлика от МАЕ, прогнозира по-нисък растеж на търсенето на петрол

Растежът на световното търсене ще се забави до 3,1 милиона барела на ден през 2022 г.

18:09 | 11 август 2022
Обновен: 18:41 | 11 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В четвъртък ОПЕК намали прогнозата си за 2022 г. за растеж на световното търсене на петрол за трети път от април, позовавайки се на икономическото въздействие на руската инвазия в Украйна, високата инфлация и усилията за овладяване на пандемията от коронавирус.

Гледната точка на Организацията на страните износителки на петрол контрастира с тази на Международната агенция по енергетика, която по-рано в четвъртък повиши прогнозата си за търсенето.

В месечния си доклад ОПЕК заяви, че очаква през 2022 г. търсенето на петрол да нарасне с 3,1 милиона барела на ден (bpd), или 3,2%, което е с 260 000 bpd по-малко от предишната прогноза.

ОПЕК остави прогнозата си за растеж за 2023 г. непроменена на 2,7 милиона барела на ден.

Употребата на петрол се възстанови от най-лошия период на пандемията и се очаква да надхвърли нивата от 2019 г. тази година, дори след като цените достигнаха рекордни нива. Високите цени на суровия петрол и огнищата на коронавирус в Китай обаче попречиха на прогнозите за растеж през 2022 г.

„Фундаментите на глобалния петролен пазар продължиха силното си възстановяване до нивата преди COVID-19 през по-голямата част от първата половина на 2022 г., въпреки че се появиха признаци за забавяне на растежа на световната икономика и търсенето на петрол“, се казва в доклада на ОПЕК.

ОПЕК намали прогнозата си за глобален икономически растеж за 2022 г. до 3,1% от 3,5% и я намали за следващата година до 3,1%, заявявайки, че перспективата за по-нататъшна слабост остава.

„Това обаче все още е солиден растеж в сравнение с нивата преди пандемията, които средно бяха по-високи с малко и не бяха обременени от настоящи потенциално въздействащи проблеми“, каза ОПЕК.

„Следователно е очевидно, че преобладава значителен риск от спад.“

Петролът запази по-високите си нива след публикуването на доклада, намирайки подкрепа в прогнозата на МАЕ относно търсенето и сортът Brent запази цена над 98 долара за барел.

ОПЕК и нейните партньори, включително Русия, наричани ОПЕК+, увеличават добива на петрол след рекордни съкращения, въведени след пандемията през 2020 г.

През последните месеци ОПЕК+ не успя да постигне напълно планираните си увеличения на производството поради недостатъчните инвестиции в петролни полета от някои членове на ОПЕК и поради загубите в руския добив.

Докладът показва, че производството на ОПЕК през юли е нараснало със 162 000 барела на ден до 28,84 милиона барела на ден.

ОПЕК очаква глобалните петролни пазари да достигнат до излишък през това тримесечие, тъй като понижи перспективите за търсенето и засили прогнозите за конкурентните доставки.

Организацията на страните износителки на петрол намали прогнозите за количеството суров петрол, което ще трябва да изпомпва през третото тримесечие с 1,24 милиона барела на ден до 28,27 милиона на ден. Това е около 570 000 барела на ден по-малко, отколкото 13-те членки на ОПЕК са добивали през юли.

Базираният във Виена изследователски отдел на ОПЕК намали прогнозите за глобалното търсене на петрол през това тримесечие със 720 000 барела на ден и повиши прогнозите за доставки извън ОПЕК с 520 000 на ден. Очаква се потреблението да достигне средно 99,93 милиона барела на ден през тримесечния период (100.03 млн. барела на ден средно за цялата 2022 г.)

Комбинацията от по-слабо търсене на петрол и стабилно нарастване на добива както от членките на ОПЕК, така и от страните извън нея означава, че пазарът на петрол почти е постигнал баланс между търсене и предлагане през второто тримесечие на годината, като търсенето е било по-голямо само с 50 000 барела на ден.

Това се сравнява с дефицит на петрол от 300 000 барела на ден през първото тримесечие и дефицит от 1,6 милиона барела през 2021 г.