Реките в Европа пресъхват, парализирайки търговия за 80 милиарда евро

По река Дунав в България, Румъния и Сърбия се провеждат спешни драгиращи операции, а корабите са в плен на задръствания и чакат каналите да бъдат разчистени

20:30 | 10 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В разгара на сухото лято, което постави топлинни рекорди в цяла Европа, реките на континента се изпаряват.

Рейн – стълб на германската, холандската и швейцарската икономика от векове – ще стане практически непроходим в ключова точка по-късно тази седмица, спъвайки огромни потоци от дизелово гориво и въглища. Дунав, който се извива над 2800 км през Централна Европа до Черно море, също е задръстен от блокирани съдове, което възпрепятства търговията със зърно и други стоки, пише Bloomberg.

В цяла Европа транспортът е само един от елементите на речната търговия, която беше преобърната от изменението на климата. Енергийната криза във Франция се влоши, защото Рона и Гарона са твърде топли, за да охлаждат ефективно ядрените реактори, а По в Италия е твърде ниска, за да напоява оризовите полета и да поддържа улова на миди за „pasta alle vongole“.

Докато прекъсванията на водните пътища биха били предизвикателство и в най-добрия момент, регионът вече е на ръба на рецесията, тъй като инвазията на Русия подхранва инфлацията чрез свиване на хранителните и енергийните доставки. Ситуацията — само четири години след историческото спиране на корабоплаването по река Рейн — добавя спешност към усилията на Европейския съюз да направи вътрешното корабоплаване по-устойчиво.

Реките и каналите на континента пренасят повече от 1 тон товари годишно за всеки жител на ЕС и допринасят с около 80 милиарда евро за икономиката на региона само като вид транспорт, според изчисления, базирани на данни на Евростат. Но последиците от пресъхналите водни пътища отиват по-надалеч.

„Не става въпрос само за търговска навигация. Става въпрос за освежаване, когато е горещо, става дума за напояване и толкова много други неща“, каза Сесил Азевард, директор във френския воден оператор VNF. „Реките са част от нашето наследство.“

Очаква се влошените условия да намалят икономиките в региона много по-силно от удара от 5 милиарда евро, причинен от проблеми с транзита през Рейн през 2018 г., според Алберт Ян Сварт, транспортен икономист в ABN Amro Bank NV.

„Капацитетът за вътрешно корабоплаване ще бъде силно ограничен, докато в района няма много дъжд“, каза той. „Получавате и щетите, причинени в Германия от високите цени на електроенергията. Говорим за милиарди."

Дори опитни ветерани от индустрията са шокирани. Гюнтер Йегерс, управляващ директор на Reederei Jaegers GmbH, която оперира по Рейн, каза, че е паднал от стола си по-рано този месец, когато е видял цената на корабоплаването, като тарифата за един шлеп е скочила с 30% за един ден.

„Никога, никога не съм виждал това“, каза той. "Това е лудост."

Докато Йегерс и други спедитори може да са в състояние да таксуват повече за тон товар, те са ограничени в това колко могат да превозят, тъй като по-плитката вода означава, че трябва да поемат по-малки товари, за да плават безопасно. И не се вижда никакво облекчение на хоризонта. Ако погледнете прогнозите за времето, "това е като пустиня", каза той.

В южния край на дефилето на река Рейн - район, известен с вината Ризлинг - терасовидните лозя са покафенели, докато в Кьолн популярен плаващ ресторант заседна, след като водите се оттеглиха. Пясъчното дъно се е появило на около 20 километра нагоре по течението от Кауб, мястото на труден проход близо до прочутите скали Лорелей.

Дълбочината на реката в града западно от Франкфурт се очаква да спадне до 40 сантиметра в петък. На това ниво баржите на практика не могат да плават. Предвижда се водата да падне до 37 сантиметра на следващия ден, съобщи Германската федерална администрация по водни пътища и корабоплаване в сряда.

Рейн, най-важната река в Европа, играе ключова роля в подпомагането на транспортирането на повече въглища до германските електроцентрали, за да помогне за компенсиране на въздействието на руския натиск върху доставките на газ. Но администрацията на канцлера Олаф Шолц е загрижена, че затрудненията в корабоплаването може да подкопаят плановете за съживяване на някои консервирани съоръжения, според хора, запознати със ситуацията.

Франция - обикновено износител на енергия - не може да помогне за облекчаване на енергийната криза, защото само около половината ядрени реактори в страната са в експлоатация, а останалите са изключени за поддръжка. Норвегия също се подготвя да ограничи износа на електроенергия, тъй като страната дава приоритет на запълването на запасите от гориво пред производството на електроенергия.

Въздействието на изменението на климата се усеща най-вече от хората чрез променящите се модели на водоснабдяване, което е или твърде малко, или твърде много. Докато Европа страда от историческа суша, смъртоносни наводнения тази година удариха американския щат Кентъки, Южна Африка и Бразилия. Китай беше ударен и от двете.

Докато климатичната криза се задълбочава, ситуацията само ще се влошава. Основните речни системи на Европа се захранват отчасти от алпийски ледници. През пролетта и лятото оттокът от тях подпомага количествата от валежите, но ледените потоци намаляват. Алпийският регион е свидетел на 2 градуса затопляне от втората половина на 19-ти век, около двойно повече от средното за света, според Европейската агенция за околна среда.

Това задейства съдбовна обратна връзка, като голата скала поглъща слънчевата топлина - вместо да я отразява, както го правят ледниците - ускорявайки процеса. Учените очакват ледената покривка на Алпите да намалее наполовина до 2050 г., като почти всички ледници ще изчезнат до края на този век.

Смущения във въздушните течения, които пренасят влажен въздух на изток през Атлантическия океан, също правят по-вероятни продължителните периоди на суша, според германската метеорологична служба DWD. Така наречените блокиращи хребети водят до зони с високо налягане, които остават на едно място над Западна Европа в продължение на седмици и обикновено са придружени от безоблачно небе, според Института по метеорология към Свободния университет в Берлин.

„Можем да се адаптираме до известна степен, но никога няма да настигнем изменението на климата“, каза Фред Хатерман, който изучава хидроклиматичните рискове в Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата. „Изненадите ще продължат да идват.“

Човешкото обитаване и свръх експлоатацията също натоварват речните системи. Около 58 милиона души живеят в района на Рейн — един от изворите на Индустриалната революция — и водата се използва за пиене, напояване, производство на стоки и на електроенергия. Недостигът на вода в речните басейни на Европа засяга до една четвърт от територията на региона, казва Европейската агенция по околна среда.

Условията, които пресушиха европейските реки, са част от дълготрайна тенденция, а не са няколко лоши месеца, според Силие Ериксен Холмен, хидролог от Volue. В момента почвата е толкова изсъхнала, че по-голямата част от дъжда ще се абсорбира. Едва след като почвата се напои достатъчно, количествата дъжд ще започнат да се вливат в реките, каза тя.

Рейн е опората на мрежата от вътрешни водни пътища на Европа. Реката, която е свързана с Дунав чрез канал, изминава над 1200 км през швейцарски и германски индустриални зони, преди да се влее в Северно море в оживеното пристанище Ротердам в Нидерландия.

Реката е почти незаменима за някои компании. Железопътната мрежа на Германия е изправена пред хронично задръстване, докато преминаването към авто транспорт също не е лесно. Необходими са повече от 110 камиона, за да превозят същия товар като средностатистически шлеп, а Германия страда от недостиг на около 80 000 шофьори на камиони – което става още по-сериозно, тъй като украинците се завръщат у дома, за да се борят срещу инвазията на Русия.

В съчетание с нарастващите цени на газа, тъй като Германия вече не може да разчита на вноса от Русия, комбинацията представлява заплаха за вътрешни фабрики като завода на BASF в Лудвигсхафен. Ако реките станат все по-непредвидими, тези съоръжения губят конкурентно предимство.

Най-малкото това означава натрупване на повече запаси, а в най-лошия случай може да означава изместване на производството по-близо до морските пристанища, където има достатъчно вода за корабоплаване и енергийна инфраструктура като терминали за втечнен природен газ.

„Реките няма да станат безполезни за транспорт, но е вероятно да станат по-малко надеждни в бъдеще“, каза изследователят на климата Хатерман. „Моделът на доставки „точно навреме“ приключи. Трябва да изградим повече буфери в нашата система.“

Проблемите, свързани с река Рейн, започват да вълнуват региона. Германска рафинерия съобщи за паническо изкупуване на мазут и дизел. Швейцария черпи от резервите си от гориво и отчита нива на водноелектрическа енергия на най-ниското ниво от 2017 г. Фериботи в Нидерландия трябваше да спрат, което засяга автомобилите, дори камионите и велосипедния трафик в някои райони.

Нивото на реката в момента е по-ниско, отколкото беше по това време на годината през 2018 г., когато маловодието през есента намали около 0,4% от общия БВП в Германия, според проучване на Института за световна икономика в Кил. Нилс Янсен, един от авторите, казва, че оценката е добро начало за оценка на щетите тази година.

Прогнозите са за по-нататъшно намаляване на водните нива и „това ще означава „играта приключи“ за все повече и повече баржи“, каза Йоахим Хеслер, управляващ директор на корабната компания Maintank GmbH.

Поради най-тежката си суша Франция наложи ограничения на потреблението на вода в почти цялата страна. Повече от 100 общини вече разчитат на питейна вода, доставяна от камиони.

Докато втората по големина икономика в ЕС се бори с енергийна криза, френският ядрен регулатор тази седмица предостави временно разрешение за пет ядрени централи за изхвърляне на по-гореща от стандартите вода в реки, което може да нарушава екологичните норми. Този ход идва точно когато дългосрочните цени на електроенергията поставят нови рекорди във Франция и Германия.

В долината на река По в Италия - дом на около 30% от селскостопанската продукция на страната - силната жега и изключително сухите условия навредиха на производството на царевица и слънчоглед и принудиха производителите на ориз да съкратят насажденията, след като реката падна до най-ниското си ниво от 70 години.

В делтата, южно от Венеция, прекъсването на естествения поток причинява гниене на водораслите и загуба на кислорода, необходим на мидите да оцелеят, според фермерската асоциация Coldiretti.

„Много сме притеснени“, каза Алесандро Фачиоли, собственик на риболовен траулер в района на Венето. „Нуждаем се от спешна намеса на правителството, за да спасим околната среда на лагуната“, каза той, добавяйки, че досега това лято около 30% от мидите в района са били унищожени и най-малко 2300 местни рибари и работници може да загубят работата си.

Беше обявено извънредно положение в пет северни и централни региона, а Италия предупреди, че около една трета от нейното селскостопанско производство, едно от най-големите в ЕС, е изложено на риск от суши и лоша водна инфраструктура.

По река Дунав в България, Румъния и Сърбия се провеждат спешни драгиращи операции, а корабите са в плен на задръствания и чакат каналите да бъдат разчистени. Най-критичните места са в района на Зимнич и Свищов по румънско-българската граница и по-надолу по реката в Черна вода, което засяга корабоплаването към Украйна.

„Това е най-сериозната ситуация, която сме имали през последните 20 години“, каза Габриел Течера, директор за връзки с инвеститорите в Transport Trade Services, най-голямата компания за речни товарни превози в Румъния.

Освен карго, туризмът също усеща въздействието. В края на юли 135-метровият круизен кораб Adora беше на път за Пасау, Германия, от делтата на река Дунав с повече от 130 пътници. С падането на нивото на водата туристите трябваше да вземат полет от Букурещ.

"Трябва да се молим за дъжд", каза Росен Осенов, ръководител туристически услуги в "Дунав Турс". „Но това е глупаво. Нуждаем се от малко предвидимост.”

Поддържането на Дунав плавателен е от решаващо значение за енергийните доставки, тъй като баржите доставят въглища за захранване на генераторите, когато продукцията от хидросъоръженията страда, каза министърът на инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович, докато обикаляше драгиране на четири обекта по сръбския участък на река Дунав.

Това е надпревара с времето да се поддържа транспорта на суров петрол и петролни продукти през тесните места на река Дунав, за да се помогне за ограничаване на растящите цени, каза той, обещавайки, че почистването на дъното на реката ще бъде завършено след няколко седмици.

Горчивата ирония е, че водните пътища са ключова част от усилията на ЕС за борба с изменението на климата. В своите планове за зелен преход Европейската комисия цели 25% увеличение на транспорта по вътрешните водни пътища и морския транспорт на къси разстояния до 2030 г. Усилията са подкрепени от фонда Horizon Europe на стойност 95,5 милиарда евро, който подкрепя инвестициите в плитководни лодки и инженерна работа, за да се направят плавателните коридори по-надеждни.

В опит да избегне повторение на прекъсването от 2018 г., Германия предприема мерки, за да запази Рейн отворен, включително драгиране и системи за ранно предупреждение. Страната също така обмисля по-инвазивни варианти като резервоари, които биха могли да изпускат вода, за да компенсират намалените потоци от ледниците.

В някои случаи това е битка за сантиметри. Между германските градове Санкт Гоар и Буденхайм дълбочината на Рейн ще бъде увеличена с 20 сантиметра в проект, който няма да бъде завършен до началото на 2030 г. Крайният срок може да дойде твърде късно за много фирми, които зависят от европейските реки.

Инес Флорес, която ръководи компания, предлагаща обиколки с лодка в район, известен като Френския Гранд Каньон, трябваше да прекрати дейността си на един от двата плажа, където оперира.

„Никога не съм виждала нещо подобно“, каза тя. „Нищо не мога да направя. Това се случва поради изменението на климата. Това се случва заради всички нас.”