Сигналите на Фед, че ще забави затягането на политиката подкрепиха биткойн

Пазарите очакват, че лихвите ще достигнат връх в края на 2022 г. и ще започнат да намаляват през 2023 г.

12:17 | 28 юли 2022
Обновен: 15:55 | 28 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Перспективите за по-малко настъпателни действия от американския Федерален резерв подкрепиха очакванията, че криптозимата е към своя край, пише Джоана Осингър за Bloomberg.

Биткойн започна днешната сесия в Азия с ръст от близо 3%, след като добави близо 9% в предходния ден, когато Фед увеличи лихвите със 75 базисни пункта за 2-ри пореден месец, но намекна, че с времето затягането на паричната политика ще се забави.

Най-голямата криптовалута се търгува около 23 000 долара. По-малките криптовалути наричани още алткойни поскъпнаха с повече от биткойн. Етер добави почти 5%, а Полкадот – около 9%.

Суаповете обвързани с датите на заседанията на Федералния резерв показват, че пазарите очакват лихвите да достигнат най-високите си нива към края на годината и през 2023 да бъдат намалени. Това ще бъдат по-благоприятни условия за дигиталните активи, защото те разчитат на притока на ликвидност.

„Федералната комисия по отворени пазари внесе оптимизъм на пазарите, че краят на затягането се вижда и това предизвика значително оживление сред по-рисковите активи, а оттам и на криптовалутите,“ казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

В същото време подобни пристъпи на оптимизъм на инвеститорите след заседаният на банката през май и юни бяха краткотрайни. Много анализатори остават скептични, че централната банка на САЩ може съществено да разхлаби политиката, като се има предвид, че инфлацията е най-високата от над 40 години.

Потенциалът за повече сътресения сред крипто кредиторите и инвеститорите, както и по-строгият регулаторен контрол след тазгодишния срив са сред другите рискове за виртуалните монети. Биткойнът е поевтинял с 50% от началото на 2022 г.

Тъй като следващото заседание на Фед ще бъде чак през септември, „сега може да има малко пространство за ръст“, казва Микел Мьорх, изпълнителен директор на инвестиционния фонд за цифрови активи ARK36. Но „това ще зависи от силата на долара и по-широката макросреда“.