Какво за бога се случи с Крипто?

Разкриването на TerraUSD и Luna монетите разкриват рискован, раним пазар

09:00 | 1 юли 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Миналата есен, по препоръка на приятел, Одоса Иямуса инвестирал пестяванията си от 4,000 долара в криптовалута, наречена Luna. 28-годишният, който живее в Абуджа, Нигерия, потърсил монетите сам онлайн  и това, което намерил, изглеждало обещаващо. Цената на Luna се повишаваше, благодарение на успеха на друга монета, с която бяха дълбоко преплетени – TerraUSD. Някои от най-големите имена в крипто индустрията вече били инвестирали, включително Galaxy Digital Holdings Ltd., фирмата за високочестотна търговия Jump Trading и подразделения за рисково инвестиране на борсите Coinbase Global Inc. и Binance.

За Иямуса, изглеждало като най-добрата му възможност да се махне от Абуджа, където се казва, че на много работни места заплатата е само 2 долара на ден или по-малко. Той събрал малко пари, продавайки измислени маратонки Найк и Адидас на местни купувачи, които намерил в Инстаграм. Искал да увеличи спестяванията си до 16,000 долара и да влезе в програма за анализ на данни в университет в Торонто, за да си намери работа в голяма американска компания като Нетфликс или Гугъл. За няколко месеца, изглеждало, че планът му работил. Стойността на неговите Luna монети се удвоила. „Аз изпратих пари на майка ми и братята и сестрите ми“, казва той. „Можех да се храня нормално.“

Тогава, този месец, Luna и TerraUSD се сринали. TerraUSD била така наречената стабилна монета, което значи, че е трябвало да запази константна стойност от 1 долар, но паднала под 1 долар и продължила да пада, а Luna токените, веднъж стрували над 100 долара, паднали до под 1 стотинка, почти изтривайки комбинирана пазарна стойност, която надхвърляше 60 милиарда. Иямуса казва, че неговите монети сега струват общо само 3 цента. „Не знаех какво да правя – чувствах, че ще умра“, казва той. Иямуса заявява, че не мислел да се самоубива, защото това щяло да съсипе майка му.

За последните две години, нарастващите цени на Биткоин, Доджкоин и други криптовалути, разпалваха мощен страх у хората да не изпуснат шанса си да направят състояние за една нощ (FOMO).   И привържениците на това, което се нарича DeFi, или децентрализирано финансиране, където потребителите могат да депозират, заемат и дават монети на заем, обещаваха свръхвисоки доходи без свръхвисоки рискове, сякаш традиционните правила за финансиране вече не се прилагат. Една от причините за популярността на TerraUSD беше, че на притежалите ѝ беше обещавана печалба от 20%. Крипто индустрията по-широко насърчи усещането за FOMO със своя маркетинг, рисувайки инвестирането в криптовалута като начин да завземете контрола над бъдещето си. „Ако искате да направите история, трябва да поемете контрола над живота си“, каза ЛеБрон Джеймс в една от многото реклами на Супер купата за крипто борси.

Сега, социалните мрежи са пълни с истории на инвеститори като Иямуса, които казват, че са изгубили всичките си спестявания в Luna. Списък с горещи линии за самоубийци е закачен най-отгоре във форум в Reddit, посветен на токените. Сривът на двете монети доведе до разгром на дигиталните активи, което помогна да се изтрият повече от 300 милиарда долара от общата стойност на всички криптовалути през седмицата, приключила на 13 май. Биткоин, който търгуваше на повече от 60,000 долара едва през октомври, сега е наполовина. Поне за момента цялата крипто постройка изглежда по-разклатена.

Не много отдавна, привържениците на Luna и TerraUSD говориха така, все едно те са преоткрили финансите. Създателят на токените, До Куон, 30-годишен Южнокореец, който изучава компютърни науки в Станфорд, каза, че той не е направил просто друга форма дигитални пари – щяло да бъде нова финансова система – такава, която е извън правителствения контрол, която ще е по-евтина и по-бърза за ползване и ще плаща по-високи лихви на спестовниците. „Да създадеш децентрализирана форма на парите, върху която да построиш изцяло нов тип финансова екосистема, която да не изисква никакъв правителствен контрол е светият граал на криптовалутите и точно това прави Terra”, казва Куон в рекламно видео в мрежата.

Системата, свързана с монетите, беше сложна. Да започнем със стабилните монети (stable coins). Тези монети станаха важна част от крипто света като заместител на традиционните пари. Тъй като са направени така, че да имат константна стойност, те са по-лесни за ползване да се плащат неща в реалния свят. (Биткоин и другите монети като него, скачат и падат толкова много, че продавач на кола БМВ може накрая да се окаже с токени на стойност на една Хонда, докато приключи сделката.) Куон си представяше, че стейбъкоините на Terra ще се използват за бързи плащания и трансфери из целия свят, подкопавайки ползването на Виза, Мастъркард и Уестърн Юниън.

Концепцията беше нова. Но за разлика от други стабилни монети, TerraUSD дори нямаше нужда да бъде подкрепена с долари или други активи, които да стоят в банков акаунт. Вместо това, трябваше да бъде на стойност от 1 долар, защото можеше да се осребри за 1 долар от другия токен на Куон – Luna. Ако Luna струваше 10 долара, бихте могли да осребрите един стейбълкоин TerraUSD за 1/10 от нова Luna, който бихте могли да продадете на борсата за 1 долар. Ако Luna струваше 10 цента, ще получите 10 монети Luna.

Самата Luna трябваше да се покачи в стойността си, тъй като мрежата ставаше все по-популярна, тъй като притежателите ѝ натрупваха такси за използване. По същество: oтпред — скучна, стабилна монета, а отзад — партито за бързо забогатяване на Luna.

TerraUSD стартира през 2020, но стана по-известна през март 2021, когато Куон представи трета част от мрежата: котва, квази-банка за крипто, където потребителите могат да депозират техните Terra стейбълкоини и да печелят 20% лихва. (Както е типично за крипто, Куон казва, че компанията му, базираната в Сингапур Terraform Labs, е написала софтуера, но всички три колони на система са „децентрализирани“, контролирани единствено от потребителите им.)

Вероятно това ви кара да повдигнете вежди? Наистина, някои хора в крипто света казват, че това няма да издържи. Все пак, 20% е по-висок процент от измислената възвращаемост на Бърни Мадоф в неговия хедж фонд. Но Куон го представи като безопасна алтернатива на банки като Wells Fargo & Co., дори казвайки, че един ден други финтех компании като Venmo може да депозират потребителски фондове там. „Красивото и децентрализираното в системата е, че не изисква централна намеса“, казва Куон през януари в подкаст.

През 2021 г. цената на Luna се увеличи 100 пъти и бяха създадени стабилни монети TerraUSD на стойност почти 10 милиарда долара. В Twitter, Куон, чийто аватар беше брониран герой от Железния човек, каза, че Terra е неудържимa и тролваше всеки, който се съмнява в идеите му. „Тази общност купи Luna, така че определено не са бедни като разореният ти за*ник“, туитна Куон на един критик през март. Феновете започнаха да се наричат лунатици (игра с наименованието на компанията). "Официално съм лунатик!!!" Основателят на Galaxy Digital, Майк Новограц, туитна през януари, след като татуира на лявото си рамо думата „Луна“ до вълк, който вие срещу луната. „Моята татуировка ще бъде постоянно напомняне, че рисковото инвестиране изисква смирение“, каза милиардерът в писмо, публикувано онлайн на 18 май. (Фирмата показва, че продажбата на токени на Luna е допринесла за реализирани печалби от 1 милиард долара миналата година за Galaxy.)

Но TerraUSD имаше недостатък, който споделяше с фондове на паричния пазар или банки преди изобретяването на застраховката на депозити. Ако потребителите загубят доверие в системата, те биха могли да се втурнат да продават или осребряват своите монети, а други може да последват, страхувайки се, че няма да получат обратно своя долар за токен, ако чакат твърде дълго. На теория мрежата винаги може да издаде повече токени Luna на тези, които искат да излязат. Но и това беше риск. Колкото повече токени бъдат издадени, толкова повече ще падне цената на Luna, което от своя страна би означавало, че мрежата ще трябва да издава още повече, засилвайки спада. На Уолстрийт това се нарича „спирала на смъртта“.

„Идеята беше: „Ние просто ще печатаме повече монети Luna от нищото, за да подкрепим цената на стейбълкойн“, а това всъщност не работи“, казва Стивън МакКлърг, главен инвестиционен директор в базираната в Брентууд, Теннеси Valkyrie Investments. "Не можете просто да създадете повече пари от нищото."

Кризата започна на 7 май. Luna вече падаше надолу като част от общия спад на цените на активите. След като търговец направи голяма замяна на TerraUSD за конкурентни стабилни монети, цената му падна до 99 $, което предизвика спекулации, че обвързването на долара е изложено на риск. Куон е натрупал биткоини на стойност няколко милиарда долара като резерв, за да подкрепи TerraUSD в случай на спешност, а в Twitter той прогнозира увереност в неговата стабилност. „Онези от вас, които чакат земята да стане нестабилна – страхувам се, че ще чакате вечно“, написа Куон на 8 май.

Luna с повече от половина, до по-малко от $30, след което загуби още две трети от стойността на следващия ден. Куон призова последователите да се държат. „Още малко... бъдете силни, лунатици“, туитна той. Но спиралата на смъртта не спираше. До сутринта на 13 май, 6,5 трилиона „луни“ бяха в обращение и цената падна до $0,00001834. Цената на TerraUSD падна под 20 $, защото дори и да можеше да бъде осребрена за огромна купчина токени Luna, хипотетично на стойност 1 долар, нямаше кой да ги купи.

Иямуса, нигерийският инвеститор, казва, че от деня на спада, прекарва дните си невярващ. Колкото до 20-те му долара, той все още е в Twitter и чат приложението Discord, на лов за крипто проекти, които ще възвърнат парите му. Мечтата му да се премести в Канада, за да учи, изглежда невъзможна. „Отново нямам нищо друго“, казва той. „Не знам, човече. Честно, няма работа, няма нищо.“

Други инвеститори също казват, че са били подготвени за възходи и падения, но никога не са си представяли такъв внезапен срив. Синиър Берние, на 24 години, изработчик на подови настилки в Монреал, казва, че е загубил около 250 000 долара. „До Куон е човек, в когото винаги съм вярвал“, казва той.

„Чувствах се все едно гледам как собствената ми къща гори“, казва един инвеститор в аудио група за подкрепа в Twitter Spaces. “Ти не си идиот, не си недостоен за обичане“, казва хостът  на групата. „Моля ви, не взимайте прибързани решения, хора.“

Куон не отговори на съобщенията ни за коментар. „Аз съм с разбито сърце от болката, която моето изобретение донесе на всички ви.“, туитва на 13 май. Той казва, че има план за възстановяване на финансовата му система, но този път без стейбълкоин.

Крипто пазарът изглежда, че се е стабилизирал. Tether, най-популярната стабилна монета, която казва, че е напълно подкрепена от стабилни инвестиции, падна под 1 долар, преди да се възстанови. Но колапсът на Terra засили призивите за правила за стабилните монети в САЩ, Обединеното кралство и Южна Корея. Властите в Южна Корея съживиха звено за разследване на финансови измами, за да проучи колапса на Terra, според новинарски доклади там. Регулатори казват, че подобен срив представлява риск за по-широка финансова система ако крипто и сложната DeFi екосистема продължава да расте. „Много хора мислят, че стабилната монета ще е толкова добра, колкото и доларът“, казва Рохит Чопра, директор на Бюрото за финансова защита на потребителите в САЩ в интервю за телевизия Блумбърг на 16 май. „Но сега научават, че не е.“ - Зийк Фаукс и Муяо Шен

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Криптовалутата Luna и стабилната монета Terra трябваше да бъдат нова алтернатива на банките. Те предоставиха нов вид bank run (банково управление - много клиенти изтеглят парите си от a банка, защото вярват, че банката може да престане да функционира в близко бъдеще).

Следене на чатовете на банкерите

Топ професионалисти на Уолстрийт са карани да позволят на адвокати да видят какво има в телефоните им

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ принуждава банките на Уолстрийт да се впуснат в систематично търсене в повече от 100 лични мобилни телефона, носени от водещи търговци. Това е най-голямото досега проучване за тайни съобщения на платформи като WhatsApp.

Надзорният орган изпраща на фирмите списъци с ключови позиции – включително ръководители на екипи за инвестиционно банкиране или търговски бюра – които подлежат на преглед, според хора с пряко познаване на исканията. На служителите в тези роли е наредено да предадат телефоните си, за да могат устройствата да бъдат прегледани от външни адвокати. Целта е да се прецени колко широко банкерите използват неоторизирани платформи за съобщения, за да разговарят помежду си или с клиенти. Банки, включително Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, Citigroup, HSBC Holdings и Credit Suisse Group, заявиха, че пренасочват запитвания от САЩ за приложения за съобщения, въпреки че не е ясно дали всички вече имат достъп до телефоните на служителите.

Заявките за проверка на устройствата са толкова чувствителни – потенциалното ровене в години на шеги в офиса и дори на лични текстове – че банките уговарят външни адвокати, които да помогнат при извършването на прегледите, действайки като посредници и запазвайки известна поверителност, казват хора, запознати с въпроса. Адвокатите са помолени да търсят съобщения, свързани с бизнеса, с дефиниция, която може да предложи на обитателите на индустрията малко удобство: Изказването на колега за ужасен шеф вероятно няма да се счита за свързано с бизнеса. И шефът няма да разбере. Освен това регулаторите обикновено не преглеждат съдържанията на съобщенията на този етап, а по-скоро информация за това кой е използвал незаконни канали за съобщения и колко често.

Уолстрийт е на нокти като стане дума за данни от мобилни устройства, откакто се чу преди година, че JPMorgan Chase & Co. разглежда ползването на външни приложения от служителите им. Този преглед кулминира с отстраняването на няколко служители и 200 милиона долара регулаторни глоби, тъй като JPMorgan призна, че не поддържа записи на съобщения, свързани с бизнеса, на лични устройства. Комисията по ценните книжа и борсите  гледа на подобно наблюдение от банките, като съществено за изкореняване на неправомерните действия. „В миналото сме виждали нарушения на финансовите пазари, извършени чрез неофициални комуникационни канали“, каза тогава председателят на Комисията по ценните книжа и борсите, Гари Генслер.

Говорители на банките и на Комисията по ценните книжа и борсите отказаха да коментират. Съгласно правилата на индустрията, фирмите за ценни книжа са длъжни да създадат системи за наблюдение и да архивират писмени съобщения. И все пак, работниците в индустрията свикнаха с приложенията за съобщения в личния си живот и мнозина започнаха да ги използват, за да разговарят помежду си, потенциално преплитайки шеги, оплаквания, клюки и разкази за приключения през уикенда със съобщения за сделки и търговия. Съобщенията станаха още по-разпространени, когато пандемията принуди много от тях да работят от вкъщи, далеч от погледа на шефовете.

Споразумението на JPMorgan с Комисията по ценните книжа и борсите от декември не твърди, че във възстановените текстове е открито нещо измамно или неблагоприятно. Но банката призна, наред с други неща, че един мениджър е разменял съобщения с повече от 100 колеги и десетки външни лица, включително клиенти, събирайки повече от 2400 съобщения в течение на една година. Друг мениджър създал групов чат в WhatsApp и поканил 19 други членове на бюрото да се присъединят, където обсъждали пазари, бизнес и срещи с клиенти.

Американските служби се опитват да премахнат тайните съобщения, докато засилват разследвания за предполагаеми пазарни злоупотреби. Те проверяват, например, дали банкерите са предупредили участниците на пазара за големи сделки с акции, известни като блокови сделки. Също така започнаха разследвания за дейността на „късите продавачи“ (заемат ценни книжа, продават на свободния пазар, като планират да ги изкупят по-късно за по-малко пари) и търсят признаци за търговия с вътрешна информация преди сливания, обявени от компании с бланков чек (компании в етап на развитие, без конкретен бизнес план или цел, която е посочила, че нейният план е да участва в сливане или придобиване с неидентифицирана компания или компании, дружество или човек.) - Мат Робинсън, Хана Левит и Джени Суран

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Като всички останали, банкерите използват чат инструменти като WhatsApp в техния личен живот. Но разговорите също могат и да преминат в теми, като търговия и сключване на сделки.