Заем от $840 млн. може да стане прецедент при фалита на крипто кредитора Celsius

Случаят ще бъде основен тест за това как правилата за несъстоятелност в САЩ ще се прилагат в сектора на цифровите активи

17:43 | 27 юли 2022
Обновен: 19:24 | 27 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Емитентът на стейбълкойни Tether е изправен пред проверка на заем от 840 милиона долара, който е бил изплатен от Celsius Network, като фалитът на крипто кредитора тества как правилата за несъстоятелност ще се прилагат към цифровите активи, пише Financial Times.

По-рано този месец Celsius подаде молба за защита от фалит в САЩ, превръщайки се в поредната жертва на неотдавнашния срив в цените на криптовалутите и оставяйки стотици хиляди свои клиенти изправени пред загуби на своите инвестиции.

Tether, чийто стейбълкойн на стойност 66 милиарда долара, известен като USDT, играе ключова роля на крипто пазарите, изплати заем от 840 милиона долара на Celsius преди фалита, като продаде биткойни, които Celsius беше заложил като обезпечение.

Въпросът сега е дали Celsius може да си върне стойността, получена от Tether при ликвидацията на заема. Отговорът би изяснил една несигурна област от закона за фалита и в най-лошия случай за Tether ще удари резервите, които са в основата на USDT.

„Може ли Celsius да си възстанови ликвидации на заеми, завършени през 90-те дни преди подаването?“ Това каза адвокатската кантора на Celsius Kirkland & Ellis в презентация пред съда по несъстоятелността в Ню Йорк миналата седмица. Този казус е сред „правните въпроси от решаващо значение за изхода на делото“.

Tether, Celsius и Kirkland не отговориха на искания за коментар.

Разрешаването на въпросите около заема на Tether и други обезпечени с дигитални активи заеми ще включва сложни въпроси за това как правилата за обезпечените заеми се прилагат на пазара на цифровите активи. При обезпеченото кредитиране кредитополучателят залага активи на кредитора като обезпечение.

„Намираме се в област, в която законът е доста неясен и противоречи на общите очаквания на пазара“, каза Брандън Хамър, адвокат по несъстоятелността в Cleary Gottlieb.

Мнозина на крипто пазарите погрешно са предположили, че самото притежание на крипто, заложено като обезпечение, ще защити позицията им на обезпечен кредитор съгласно закона за фалита, каза Хамър.

Всъщност те все още могат да бъдат принудени да върнат активите, оставяйки им само необезпечено вземане, равно на стойността на заема.

Tether имаше неизплатен заем от $840 млн. USDT стейбълкойн токени към Celsius през май. Той каза този месец, че Celsius е заложил 130 процента от стойността на заема в биткойни като обезпечение.

През май и юни, тъй като цените на биткойните паднаха, Celsius не успя да даде допълнително обезпечение, за да поддържа заема в отговор на на искане за допълнително обезпечение от Tether, каза главният изпълнителен директор на Celsius Алекс Машински в съдебно дело.

След това Tether продаде заложените биткойни на Celsius, за да изплати заема, и върна останалото обезпечение. Взаимно договорената ликвидация е довела до $100 милиона загуби за Celsius, каза Машински.

Tether, чийто USDT токен възвърна целевата си цена от 1 долар през последните дни след два месеца на търговия с лека, но постоянна отстъпка, заяви този месец, че не е претърпял загуби по заема си към Celsius.

Емитентът на стейбълкойни добави, че неговата „рискова култура демонстрира разбиране на бизнеса с кредитирането и взема предвид регулаторния пейзаж, за да постигне и поддържа своите бизнес цели“.

Ликвидацията вероятно ще бъде разгледана внимателно от Celsius и комисията, която ще бъде сформирана в производството по несъстоятелност, за да представлява необезпечени кредитори, казаха адвокати по несъстоятелността.

„Едно от нещата, които ще бъдат проверени, е дали Tether е бил напълно защитен или не. Tether защити ли правилно своята сигурност в обезпечението си?“ каза Тад Дейвидсън, съръководител на практиката по несъстоятелност в Hunton Andrews Kurth.

Кредиторите, които не са установили надлежно претенциите си върху определени активи – процес, наречен „усъвършенстване“ – могат да се окажат притиснати заради множеството необезпечени кредитори в несъстоятелност в дъното на купчината, потенциално понасяйки огромни загуби. Ако има спор относно това дали обезпечението е извършено, може да се постигне споразумение или в най-лошия случай длъжникът може да съди кредитора.

„Начинът, по който усъвършенствате сигурността на биткойн, не е тестван в никакъв вид съдебни спорове“, каза Джонатан Чо, адвокат по несъстоятелност в Allen & Overy.

Несигурността се засили, когато Ел Салвадор обяви биткойн за законно платежно средство миналата година. Единният търговски кодекс, който е следван от почти всички щати на САЩ, обозначава средствата за размяна, признати от чужди правителства, като физически пари, върху които сигурността може да бъде усъвършенствана само чрез физическо притежание, което е  проблем за цифровата валута.

„Лудост е, че действията на Ел Салвадор диктуват законодателството на САЩ, но това е факт“, каза Адам Левитин, професор по право в Джорджтаун и директор на Gordian Crypto Advisors.

Единният търговски кодекс (UCC) беше актуализиран този месец, за да включва специфични правила за крипто сигурност, които се фокусират върху контрола на актива. Но правилата все още не са закон и не са със задна дата. Настоящите най-добри практики на крипто пазарите включват издаване на публични документи, известни като UCC документи, които декларират обезпечение в нематериални активи, или прилагане на правила за инвестиционни активи, които включват попечител от трета страна, който поема контрола върху актива, казаха адвокати.

Не е ясно дали Tether е приел някой от двата подхода. Няма подаване към UCC относно сигурността на Tether в Ню Джърси, където е базиран Celsius. Възможно е да има документи на UCC за сигурността на Tether другаде. Публичното обяснение на Tether за процеса на ликвидация на заема не споменава трета страна попечител.

В производството по несъстоятелност дори и най-малките грешки в сигурността могат да бъдат използвани от агресивни кредитори, които искат да подобрят позицията си. Celsius заяви, че има 5,5 милиарда долара пасиви, но само 4,3 милиарда долара активи.

Робърт Гайда, партньор в Seward & Kissel, каза: „Ако има някой, който няма да може да си възстанови напълно средствата, той със сигурност ще иска да разгледа транзакцията с Tether.“