Историческият трети мандат на Хан в Лондон предвещава разгрома на торите

Лейбъристите ще спечелят следващите общи избори, но губят подкрепа заради Газа и може да нямат пълно мнозинство

20:02 | 5 май 2024
Автор: Аилбе Реа
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Победите на лейбъристите в двата най-големи града в Обединеното кралство допълниха поредица от успехи на местните избори на опозиционния лидер Кийр Стармър, които показаха, че партията му твърдо върви към победа на общите избори по-късно тази година.

Не само, че Садик Хан спокойно спечели исторически трети мандат като кмет на Лондон, но и кандидатът на лейбъристите Ричард Паркър измести с малка преднина кандидата на торите в Уест Мидландс, който включва Бирмингам. Резултатите, обявени в събота, попариха всякакви надежди, които премиерът Риши Сунак имаше за по-положителни резултати, за да успокои торите, загрижени, че партията може да очаква само пълна загуба на общите избори, очаквани по-късно тази година.

Поражението на кмета на Уест Мидландс Анди Стрийт, който се сблъска със Сунак заради решението на министър-председателя през октомври да отмени високоскоростна железопътна линия от Бирмингам до Манчестър, беше особен удар. Съюзниците на Сунак описваха победата на Стрийт като доказателство, че един популярен лидер може да устои на червената вълна от подкрепа на лейбъристите. Стрийт загуби с малко над 1500 гласа след повторно преброяване.

Стармър нарече резултата „феноменален“ в изявление, публикувано късно в събота, като каза, че е „надминал нашите очаквания“.

Докато гласуването носеше и някои предупредителни знаци - като дезертиране към трети страни заради политиката на Стармър за Газа - лейбъристите натрупаха победи в съвети и избирателни райони, където лявата партия беше загубила позиции през последните години. Това е важно, защото Стармър трябва да спечели 123 места – двойно повече от предизвикателството, пред което беше изправен Тони Блеър преди едно поколение – за да си върне властта.

Лейбъристите се възползваха от желанието за промяна след 14 години управление на консерваторите, през които Великобритания преживя катаклизма на строгите икономии, Brexit, Covid и кризата с разходите за живот. Консерваторите загубиха най-малко 473 местни съветници, докато лейбъристите събраха 185. Управляващата партия падна на трето място след либералдемократите в броя на спечелените места в съветите.

Крис Хопкинс, изследователски директор на социологическата фирма Savanta, каза, че резултатите поставят лейбъристите на път за категорична победа на общите избори, които Сунак трябва да свика до 25 януари. „Пренебрежението, което страната изпитва към консерваторите, надвишава всички съмнения за лейбъристите“, каза той, добавяйки, че „Лейбъристите печелят гласове на всички правилни места“.

Резултатите идваха през повече от драматични 36 часа, започвайки в петък с огромна победа на лейбъристите в парламентарно място в Южен Блекпул, район, подкрепящ Брекзит, който се присъедини към печелившата коалиция на тогавашния премиер Борис Джонсън през 2019 г. Лейбъристите поеха контрола над съвети в Ръшмур, Редич и Търок за първи път.

Партията на Стармър спечели 10 от 11 кметства, за които имаше избори. Победата на лейбъристите включва новосъздадени кметства в Северен Йоркшир, който включва родния избирателен район на Сунак, и Източен Мидландс, които социологът Люк Трил описа като нещо най-близко до „това, което може да видим на общите избори”.

Местните избори отдавна се смятаха за потенциална кризисна точка за Сунак, който прекара месеци в опити да пресече заговорите за свалянето си от торите, притеснени от упоритата преднина от 20 пункта на лейбъристите в социологическите проучвания. Резултатите до голяма степен потвърдиха най-лошите страхове на партията, въпреки че ключови консервативни политици признаха в петък, че няма голям апетит за смяна на лидера за трети път в един парламент.

В изявление в събота Сунак нарече резултатите „разочароващи“, но каза, че загубите са „удвоили решимостта му“ да продължи с плана си. Консервативната партия ще продължи да работи, за да се бори с лейбъристите, цитира Press Association изявлението на Сунак.

Бившият министър на вътрешните работи Суела Брейвърман спря да призовава за нов лидер, но каза, че съжалява, че е подкрепила Сунак през 2022 г. В интервю за BBC в неделя тя разкритикува неуспеха на правителството да направи „смело предложение“ за намаляване на данъците на избирателите и каза, че Сунак трябва да постави таван на законната европейска миграция и да извади Обединеното кралство от Европейската конвенция за правата на човека.

„Планът не работи“, каза Брейвърман, която беше уволнена от Сунак през ноември. „Отчайвам се от тези ужасни резултати.“ Местните избори „подсказват, че се насочваме към лейбъристко правителство и това ме изпълва с ужас“.

Премиерът призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и да се „придържат към плана“, докато инфлацията се охлажда, икономиката се подобрява и усилията на правителството да намали притока на мигранти през Ламанша се утвърждават. Консервативните депутати казаха насаме, че Сунак трябва да представи по-убедителни аргументи за това как може да подобри състоянието на партията, за да избегне ново предизвикателство за лидерството си.

Имаше и признаци на разделение в широката коалиция, която Стармър трябва да поддържа заедно, за да спечели властта, като лейбъристите губят подкрепа в райони с голямо мюсюлманско население заради позицията на опозиционния лидер относно войната в Газа. Партията по-специално отстъпи контрола върху съвета в предградието на Манчестър Олдъм - традиционно лейбъристка област, където двама от съветниците на партията се оттеглиха миналия месец, за да станат независими, позовавайки се на политиката ѝ към Газа.

Стармър се нуждае от всеки глас, който може да получи. Един популярен показател за използване на местни избори за прогнозиране на по-широка подкрепа - прогнозираният национален дял на гласовете на BBC - показа, че лейбъристите водят с 9 процентни пункта. Въпреки че това ниво би било достатъчно, за да се превърне в най-голямата партия в парламента, то няма да достатъчно за пълно мнозинство.

„Резултатите от местните избори потвърждават посланието на проучванията на общественото мнение“, каза Джон Къртис, професор по политика в университета Стратклайд, пред Bloomberg. „Консерваторите не са постигнали забележим напредък в преодоляването на разликата с лейбъристите и в момента са изложени на риск от тежко поражение на предстоящите общи избори.“