Седмицата за крипто сектора завърши със спиране на търговия и спасителен заем

Скорошният спад на дигиталните активи е изтрил близо 2 трлн. от пазарната им стойност

11:40 | 2 юли 2022
Обновен: 14:48 | 2 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сривът на пазарите на дигитални активи продължи и тази седмица, като основните играчи трябваше да се справят с ликвидации, замразяване на тегления, спиране не търговия, а в един случай и с отпускане на спасителен заем, пише Bloomberg.

В петък брокерът на криптовалути Voyager Digital Ltd. обяви, че прекратява търговията, депозитите и тегленето, а BlockFi, голяма банка за дигитални активи обяви, че е спечелила подкрепата на борсата FTX US и има потенциал да бъде придобита. И двете компании бяха разтърсени от срива на крипто хедж фонда Three Arrows Capital Ltd. Тази седмица съд на Британските вирджински острови нареди на фонда да бъде ликвидиран и от компанията подадоха документи за защита от несъстоятелност по Глава 15 в Ню Йорк.

Междувременно крипто пазарите задълбочиха спада си, който заличи около 2 трилиона долара пазарна стойност и вгорчи настроенията на пазарните участниците преди дългия уикенд на Четвърти юли.

„Започнах да мисля, че доминото е спряло да пада в средата на юни“, каза Арън Браун, крипто инвеститор и сътрудник на Bloomberg Opinion. „Подозирам, че до вторник сутринта ще има още лоши новини, въпреки че не правя конкретни прогнози.“

Голяма част от скорошните проблеми с ликвидността в индустрията произтичат от проблемите на Three Arrows, която претърпя огромни загуби, след като заложи много на всякакви дигитални - от биткойн до Luna, част от екосистемата Terra, чиято имплозия през май предизвика значителен пазарен трус. Основана през 2012 г. от Жу Су и Кайл Дейвис, бивши банкери в Credit Suisse, Three Arrows се превърна в емблема на излишъка в индустрията по време на миналогодишния възход. Тогава тя натрупа огромни задължения, които се оказаха разрушителен, когато посоката на пазара се обърна.

На пазара започва да се очертава и пълния ефект от тези движения. Тази седмица Blockchain.com и Deribit, борса за крипто деривати потвърдиха, че са сред кредиторите, които поискаха ликвидацията на Three Arrows. Говорител на Blockchain.com каза, че си сътрудничи и с текущите разследвания на дейностите на Three Arrows, която беше порицана от централната банка на Сингапур за невярна информация.

„Дигиталните активи са една зараждаща се индустрия, но се разви интензивна конкуренция между доставчиците на услуги, борещи се за бизнеса на малък набор от изцяло нови контрагенти“, каза Алекс Феликс, управляващ партньор в CoinFund.

Кайл Самани, съосновател и управляващ партньор в Multicoin Capital, каза, че има нужда от подходящи регулации и прозрачност и че коалиция от сектора трябва да се обедини, за да защити клиентите на дребно.

Главният изпълнителен директор на Voyager Стивън Ерлих каза, че се нуждае от допълнително време за проучване на стратегически алтернативи, нещо, към което се стреми и Celsius Network, която също е спряла тегленията. По-рано Сам Банкман-Фрайд, който е действал като кредитор от последна инстанция за индустрията е отхвърлил искане за спасяване от Celsius, според източник, запознат с въпроса.

„Това беше изключително трудно решение, но ние вярваме, че е правилното предвид текущите пазарни условия“, каза Ерлих в изявление.

Книжата на Voyager загубиха цели 43% от цената си по време на американската търговска сесия в петък след като новината беше публикувана. Базиран в Ню Йорк, Voyager предлага крипто търговия и стейкинг- начин за печелене на награди за притежаване на определени криптовалути - и продукти за доходност.

Миналия месец Voyager издаде известие за просрочие по заем на Three Arrows на стойност приблизително 675 милиона долара. Voyager активно се опитва да възстанови средствата си от крипто хедж фонда, включително чрез разпореден от съда процес на ликвидация на Британските Вирджински острови. Тя е получила кредитна линия от Alameda Research, търговската фирма на Сам Банкман-Фрайд.

Банкман-Фрайд, от своя страна, вече се оглежда за повече придобивания, докато затвърждава огромното си влияние в индустрията. Възможно е следващата му цел да бъдат компании, които копаят криптовалути, каза той.