Крипто наближава момента на Lehman

Емили Никол, Bloomberg

14:17 | 27 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

За цяло поколение алиенирани техничари крипто бе най-големия залог. Сега в тази Вселена цари паника заради най-големия риск за оцеляването й. При нас е Емили Никол от нашия крипто екип, която е и един от авторите на Big Take. Кажете ни за статията си, за какво е тя?

В статията разглеждаме причините бичият пазар в крипто прерасна в крипто зима и защо е по-различна от предишните спадове.

Последната продължи около 2г, между 2018 и началото на 2020г.

Определено сега сме отново в крипто зима и цените падат.

Този път много неща са по-различни от последния.

Това е темата на анализа.

Защо е важно да търсим разликите при тези разпродажби на крипто?

Различното е практически в прогнозите за изхода. Ние разглеждаме неща, които са присъщи на крипто.

Едно от най-важните неща, на които крипто разчита е индустрията на левъриджа. Много инвеститори повишават залозите си с левъридж и опитват по-рискована игра.

Това предизвиква заразяване в целия сектор, защото много от тегленията се правят с крипто активи като обезпечение. И когато цената на крипто падне, тези кредити вече са без колатерал и се изправят пред риска да бъдат ликвидирани.

Както обикновено повече от един актив бива засегнат на целия пазар.

Този път обаче има най-различни неща, които може да помогнат на крипто пазара в тази крипто зима.

Едно от тях е, че по-често получават подкрепа от компании за рисков капитал или по-често са подкрепяни от тях, вместо чрез техните собствени токени или етер.

Което означава, че имат реален кеш, на който да разчитат при понижение, а не да разчитат на самия крипто пазар.

Как може да изглежда крипто оттук нататък, след този мечи пазар?

Определено знаем, че компаниите ще бъдат силно отслабени. Крипто фирмите са принудени да правят съкращения на служители тази година.

Имаше силна тенденция в крипто компаниите, с която влязоха в новините, защото сключваха разточителни рекламни договори с Мат Деймън, Том Брейди и част от това разхитително раздаване на пари спря, има освободени хора. Хората, с които говорихме, особено тези от рисковия капитал, казаха, че ще има промяна според това кои компании имат по-силен бизнес модел и кои – не.