Крипто индустрията се готви за тежки последствия след срива през уикенда

Биткойн падна до 17 628 долара под натиска на повишаването на лихвите на централните банки по света

11:53 | 20 юни 2022
Обновен: 15:24 | 20 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Крипто инвеститори и мениджъри се готвят за още проблеми след като цената на биткойн се срина през уикенда и влоши кредитната криза, засягаща индустрията, пише Financial Times.

Биткойн, която е най-търгуваната крипто валута в света, падна до $17,628 преди да се покачи според данни от CryptoCompare.

Инвеститорите и мениджърите притеснено наблюдават цената на токена, опасявайки се че спад под $20 000 може да наложи ликвидирането на големи залози с ливъридж.

Биткойн, който служи като основен бенчмарк за цялостния крипто пазар, попадна под силно напрежение през последните месеци, тъй като централните банки и правителствата вече отхвърлят дългогодишната политика на ултра ниски лихвени проценти и се насочват към по-високи ставки с цел да се преборят с инфлацията.

„Крипто пазара е изправен пред тъмна зима, тъй като ерата на лесните пари вече приключва, а през този уикенд имаше още една брутална повсеместна разпродажба. Рисковите активи се изхвърлят през прозореца“, каза Дан Ивс, генерален директор и анализатор в Wedbush Securities.

Търсенето на изгодни сделки се пренасочи след като централните банки, водени от Федералния резерв на САЩ, повишават лихвените проценти по заемите и преустановяват усилията си за стимулиране на растежа от времето на пандемията.

Традиционните финансови пазари бяха разтърсени този месец, а търговците бяха разтревожени, че агресивните действия могат да стопят глобалния растеж и дори да предизвикат рецесия. Миналата седмица беше най-лошата за активите по света откакто започна пандемията през март 2020.

Биткойн е загубил 70% спрямо най-високото си равнище от близо $70,000 достигнато през миналия ноември, като в понеделник поевтиня под $20,000. Етерът – друг често търгуван токен, поевтиня до $900 през уикенда, което означава че цената му е спаднала със 75% през последната година.

Тези обстоятелства доведоха до кредитна криза в индустрията на дигиталните активи, която може да засегне много от най-важните активи.

През последния месец така нареченият стейбълкойн Terra и дъщерния му токен Luna, които бяха популярни сред крипто инвеститорите търсещи високи печалби, се сринаха. В същото време две крипто платформи за отдаване на заеми замразиха тегленето на средства за потребителите, а крипто хедж фондът Three Arrows не успя да отговори на исканията за маржин на кредиторите.

Разпродажбата през уикенда ликвидира позиции с ливъридж от повече от 600 милиона долара според данни на Coinglass след като търговци, които бяха взели назаем пари, за да правят пазарни залози, не успяха да представят обезпечения и бяха ликвидирани.

Анализаторите очакват, че тези загуби ще засилят напрежението над търговците на пазара и над балансите на заемодателите заради големия брой потребители, които са изтеглили заеми срещу крипто активите си като залог.

Въпреки това dogecoin – криптовалутата-шега, увеличи стойността си след като Илон Мъск, генералният директор на производителя на електрически коли Tesla, публикува туит, с който изрази продължаващата си подкрепа за токена.

Найиб Букеле, президентът на Ел Салвадор и защитник на биткойн, каза на инвеститорите да „спрат да гледат графиките и да се радват на живота“. Букеле, който направи биткойн официалната валута на Ел Салвадор през изминалата година, отхвърляше предупрежденията на МВФ срещу политиките му.

Проблемите в крипто пазарите оказват влияние и на традиционните финансови пазари. Американската компания MicroStrategy – технологична група, която е един от най-големите инвеститори в биткойн, се е сринала с почти 70 процента тази година. Акциите на копачите на крипто валути, които вземат такси, за да валидират крипто транзакции, съшо са паднали рязко.

Крипто платформите, които са в ядрото на безмилостния срив, бяха принудени да оттеглят част от предлаганите от тях работни места. Списъкът включва Coinbase, Gemini, Mercado Bitcoin — популярна платформа в Южна Америка— и конкурентът на Celsius BlockFi, който уволни 20% от персонала си този месец.