Каква крипто зима? Рисковият капитал залага много на сектора

Макроикономически насрещни ветрове и сривове на големи проекти доведоха до рязък спад на биткойн с около 65%, като общата стойност на крипто пазара се срина с две трети до $1 трилион

10:14 | 26 юли 2022
Обновен: 12:32 | 26 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не всичко е гибел и мрак в криптовселената. Дори докато крипто секторът трепери в мрачната зима, инвеститорите в рисков капитал (VC) наливат пари в стартиращи фирми за цифрова валута и блокчейн с темпове, които се очаква да надминат миналогодишния рекорд, пише "Ройтерс".

През първата половина на годината VC са заложили 17,5 милиарда долара на такива фирми, според данни от PitchBook. Така общите инвестиции са напът да надхвърлят рекордните 26,9 милиарда долара, събрани миналата година и сочи към по-благоприятно време за биткойн и други.

„Настоящите пазарни условия – не мисля, че те притесняват инвеститорите“, каза Родерик ван дер Граф, основател на хонконгската инвестиционна фирма Lemniscap, която се фокусира върху крипто и блокчейн. „Наличният капитал е огромен.“

Фондовете за рисков капитал предлагат финансиране на млади компании, за които смятат, че имат големи перспективи за растеж. Данните предполагат солидна вяра в бъдещето на крипто и блокчейн технологиите, въпреки тежките шест месеца за индустрията.

Двоен удар от макроикономически насрещни ветрове и сривове на големи проекти през тази година доведоха до рязък спад на биткойн с около 65% от рекорда му през ноември от $69 000, като общата стойност на крипто пазара се срина с две трети до $1 трилион.

Компаниите се огънаха под натиска на цените, като голямата американска борса Coinbase Global и NFT платформата OpenSea са сред тези, които ще съкратят стотици работници.

Въпреки това някои компании за рисков  капитал не вярват на мрачните настроения, като много от тях използват значителните си резерви, тъй като вярата им в основните технологии зад крипто монетите остава силна.

Въпреки това, далеч не всички инвеститори са така настроени пред лицето на крипто касапницата.

Дейвид Сиймър, главен изпълнителен директор на калифорнийската фирма за управление на крипто активи Wave Financial, каза, че има признаци за оттегляне от изключително високите оценки на крипто фирмите миналата година.

„Това ще стане много по-лошо – в този цикъл сме от няколко месеца. В последния цикъл болката за тези, които търсят финансиране, беше около 12 месеца.“

Горещ пазар в САЩ

Северна Америка, отдавна горещата точка за сделки с рисков капитал, отново беше във фокуса на активността с около 11,4 милиарда долара през шестте месеца до юни, спрямо 15,6 милиарда долара за цялата миналата година.

Цифрите контрастират с общата дейност на рисковия капитал в Съединените щати, където сделките паднаха до 144,2 милиарда долара през първото полугодие от 158,2 милиарда долара през същия период на миналата година, тъй като макроусловията и пазарните сътресения охлаждат инвестициите. 

Руми Моралес, директор по инвестициите в Digital Currency Group, голяма VC компания от САЩ, каза, че данните отразяват все по-силна вяра в крипто и блокчейн сектора.

„Преди имаше екзистенциален риск в пространството – че цялата индустрия просто щеше да изчезне, всичко беше мечта. Това вече не е така.“

Възприемането на крипто като инвестиционен инструмент избухна миналата година, като използването на блокчейн също набира сила - дори ако революционните промени от технологията, обещани на индустрии като финанси и стоки, остават недостижими.

Сред мега крипто сделките в САЩ през 2022 г.: $400 милиона, набрани от американското подразделение на крипто борсата FTX през януари; рунд за набиране на средства от $450 милиона от разработчика на блокчейн ConsenSys през март; и 400 милиона долара, събрани от издателя на стейбълкойни Circle месец по-късно.

Активността е силна и в Европа, с 2,2 милиарда долара VC инвестиции през първата половина на годината.

Базираната в Лисабон Fedi - приложение, създадено да помага на хората да получават, държат и харчат биткойни - заяви този месец, че е набрала 4,2 милиона долара първоначално финансиране.

„В рамките на седем дни имахме всички инвестиционни ангажименти“, каза Оби Нвосу, един от основателите й, пред Ройтерс. „И в рамките на по-малко от месец и половина имахме първоначалната цел за набиране на средства в банката. Готово.“