Криптокредиторът Celsius подаде документи за фалит след паричната криза

Кредиторът е само една от многото крипто компании, страдащи от рискови залози, обърнати срещу тях на текущия мечи пазар

08:00 | 14 юли 2022
Обновен: 12:31 | 14 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Крипто кредиторът Celsius Network подаде молба за обявяване в несъстоятелност в САЩ, месец след като замрази тегленията на клиенти и се присъедини към други жертви, засегнати от разгрома на цифровите активи, предаде Bloomberg.

Celsius, която има 167 милиона долара в брой, каза, че е предприела стъпката, за да стабилизира бизнеса си и да изработи преструктуриране за всички заинтересовани страни. Документите са подаден в Южния окръг на щата Ню Йорк.

Компанията, която натрупа повече от 20 милиарда долара в активи, предлагайки лихвени проценти до 18% на клиенти, които депозират своите криптовалути, спря всички тегления, както и някои други функции в средата на юни, като се позова на „екстремни пазарни условия“.

Платформите за криптовалути са подложени на нарастващ натиск, тъй като Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, което вреди на настроението за риск и намалява разходите за финансиране. Крипто брокерът Voyager Digital Ltd. подаде молба за защита от фалит по Глава 11 по-рано този месец, докато ликвидаторите бяха извикани за фалиралия крипто хедж фонд Three Arrows Capital.

В изявлението си от сряда Celsius нарече тази пауза „трудно, но необходимо решение“. Без спирането, се казва в съобщението, „ускоряването на тегленията щеше да позволи на определени клиенти – тези, които първи действат – да бъдат компенсирани изцяло, докато други остават да чакат Celsius да събере стойност от неликвидни или по-дългосрочни активи.“

Съоснователят и главен изпълнителен директор Алекс Машински каза в изявлението, че този ход ще укрепи бъдещето на компанията.

Фирмата е подала петиция да продължи да работи. Тя не иска да се разрешат тегления от клиенти в момента, като казва, че исковете на клиенти ще бъдат обработвани чрез процеса по фалит по глава 11. Според документацията както приблизителните активи, така и приблизителните пасиви са между 1 и 10 милиарда долара.

Обещания за доходност

Celsius обещаваше доходност от повече от 18% на клиенти, които желаят да дадат на заем своите крипто активи. На свой ред, тя заемаше тези монети на институционални инвеститори, но също така беше участник в множество приложения за децентрализирано финансиране.

Когато стейбълкойнът TerraUSD (UST) и свързаният с него токен Luna се сринаха през май, Celsius се опита да изтегли средствата си от Anchor Protocol на Terra, който предлагаше 20% възвръщаемост на UST депозитите. Съвсем наскоро тя пострада, тъй като друго голямо притежание – токен, известен като заложен ETH или stETH, който е обвързан със стойността на Ether – стана до голяма степен неликвиден.

Кредиторът е само една от многото крипто компании, страдащи от рискови залози, обърнати срещу тях на текущия мечи пазар. Друг централизиран кредитор, Babel, също спря тегленията. Борсата Voyager Digital подаде молба за банкрут, докато крипто хедж фондът Three Arrows Capital беше поставен в процедура по несъстоятелност на Британските Вирджински острови и по-късно подаде молба за фалит по глава 15.