Горещата вълна в Европа започва да уврежда енергийната ѝ инфраструктура

Обикновено електрическите централи се спират за поддръжка през летните месеци, когато търсенето спада, но тази година не е толкова просто

17:55 | 19 юли 2022
Обновен: 21:00 | 19 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Енергийната инфраструктура на Европа започва да се изнемогва под екстремните горещини, които покриват континента, пише Bloomberg.

Електроцентралите работят на ниски нива, за да поддържат температурите под контрол, докато тръбопроводите за природен газ ограничават потоците - точно когато търсенето на енергия за охлаждане на домове и офиси нараства.

Обикновено електрическите централи се спират за поддръжка през летните месеци, когато търсенето спада, но тази година не е толкова просто. Тъй като Европа отчаяно се нуждае от газ, а цените на електроенергията са близо до рекордно високите нива, всяка част от наличния производствен капацитет е ценна.

Във Франция, която получава около две трети от мощността си от ядрени централи, някои реактори са получили временно освобождаване от правилата за изпускане на вода, което им позволява да изпускат вода, използвана за охлаждане на съоръженията, в околните водни пътища, въпреки покачващите се температури на реките.

Газопроводите също са засегнати, като интерконекторът, свързващ Великобритания и Белгия, намалява потоците за трети пореден ден във вторник поради високите температури. Междувременно управителят на мрежата на Норвегия, Gassco AS, съобщи за по-ниски доставки на газ от Северно море в терминала "Сейнт Фъргюс" в Обединеното кралство, позовавайки се на горещото време.

В Германия река Рейн - ключов маршрут за доставка на въглища от големите пристанища в Нидерландия и Белгия - е на най-ниското си ниво от години. Това означава, че някои електроцентрали не получават достатъчно гориво, което заплашва да провали плана на страната за натрупване на запаси преди зимата.

Отделно германската комунална компания Uniper SE премести спирането на своята въглищна електроцентрала Datteln-4, планирано преди това за октомври, за юли. Този ход ще гарантира, че е „добре подготвена за началото на предстоящия отоплителен период“ през зимата, казаха от компанията. Планира се съоръжението да бъде отново в експлоатация на 1 август.