Износът на чипове за Русия e спаднал с 90% след санкциите

САЩ заплашиха да спрат дейността на водещия китайски производител на чипове SMIC, ако нарушава санкциите

08:00 | 30 юни 2022
Обновен: 12:28 | 30 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалният износ на полупроводници за Русия е намалял с 90%, откакто Съединените щати и техните съюзници наложиха контрол върху износа на Москва заради нахлуването ѝ в Украйна, каза в сряда министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, цитирана от Bloomberg. 

По време на годишна конференция на Министерството на търговията Раймондо също каза, че контролът, наложен върху руския аерокосмически сектор, нарушава способността му да генерира приходи и да поддържа военната авиация.

„Русия може да бъде принудена да спре между половината и две трети от своите търговски самолети през следващите четири години, за да ги канибализира за резервни части“, добави тя.

Забележките бяха направени ден, след като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън добави пет компании в Китай в черен списък за търговия в предполагаема подкрепа на руската военна и отбранителна индустриална база, напрягайки мускулите, за да наложи спазването на санкции срещу Москва.

Съединените щати работиха със съюзници, за да накажат руския президент Владимир Путин за инвазията, която Москва нарича "специална операция", като санкционираха голям брой руски компании и олигарси и добавиха други в търговски черен списък.

По-рано официалните лица на САЩ заявиха, че като цяло Китай спазва ограниченията, но Вашингтон обеща да следи компаниите внимателно и стриктно да прилага разпоредбите.

В сряда Раймондо също повтори заплахите да „закрие“ водещия китайски производител на чипове SMIC, ако се установи, че доставя чипове на Русия.

„Какво ще стане ако се установи, че SMIC или други базирани в Китай полупроводникови компании доставят чипове за Русия?“, каза тя. „Ние ще ги затворим и можем, защото почти всеки чип в света и в Китай е произведен с помощта на оборудване и софтуер на САЩ и възнамерявам да изпълня този ангажимент, ако е необходимо."