Руските петролни санкции преобърнаха света - забранaта на злато няма да го направи

Пазарът на злато не се ръководи от потоци от рафиниран метал, а от по-широкия макроикономически фон, пише Дейвид Фиклин за Bloomberg

08:01 | 28 юни 2022
Обновен: 10:15 | 28 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Миналия месец санкциите срещу Русия преобърнаха петролния пазар, най-голямата търговия със стоки в света. Сега лидерите на Групата от седемте предлагат да повторят трика с втората по големина търговия, златото. Не очаквайте същата реакция, пише Дейвид Фиклин за Bloomberg.

Между изказване на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която за първи път предложи санкции за суров петрол в началото на май, и пакетът, който беше въведен месец по-късно, цените на Brent се повишиха с около 14%, в допълнение към повишението от 8,4%, което видяха от началото на инвазията в Украйна през февруари.

Златото имаше по-спокойна година, спад от 3,9%, откакто руските сили преминаха украинската граница. Въпреки статута на Москва като трети по големина производител на злато, забраните за внос, които ще бъдат обявени на срещата на Г-7 тази седмица в Германия, няма вероятност да обърнат този пристъп на слабост.

Отчасти това е просто функция на пазарния мащаб. В обикновена година на Русия се падат около 12% от световния износ на суров петрол. Почти всеки барел, който изплува на повърхността, се използва в рамките на годината, с изключение на промени през близо 90-те дни на резервите, които големите вносители на енергия държат.

Златото, поради неговата цена и плътност, е много по-лесно за складиране. Можете лесно да поставите достатъчно кюлчета, за да купите 1 милион барела в типичен петролен танкер върху маса за шест човека. В резултат на това запасите са огромни, като добивът добавя само 3500 метрични тона годишно към 205 000 тона запас. Приблизително една четвърт от потреблението на злато за една типична година идва от продажбата или топенето на бижута, монети, кюлчета и промишлени метали - и тези числа за рециклиране са склонни да се покачват, когато недостиг на запаси от рудници оказва натиск за повишаване на цената.

Русия безспорно е основен играч. Произведените през миналата година 300 тона бяха надхвърлени само от Китай и Австралия и представляваха 10% от общия обем. Това, което е важно за глобалната търговия обаче, не е производството, а нетният износ - и на тази основа Русия е дребосък.

Нейният кумулативен търговски излишък от злато през последните 10 години възлиза на 60,38 милиарда долара, по-малка сума от 60,65 милиарда долара, които Япония натрупа от продажбата на своите частни и публични притежания на метала (страната има само една действаща златна мина, която не е много вероятно да допринася значително за тази сума). По същия начин Хонконг е далеч по-голям нетен износител на злато от най-големия производител Китай, благодарение на ролята си на канал за чуждестранни капитали в континенталната част.

Вътрешното търсене във все по-насочената навътре икономика на Русия обикновено е повече от достатъчно, за да използва всичко, идващо от нейните мини. Износът от мините беше под де факто забрана до 2020 г., което означава, че руските банки бяха единствените субекти, които могат да продават кюлчета в чужбина. Произведеното беше най-вече натрупано от централната банка на страната, чиито резерви се увеличиха повече от два пъти от 1035 тона в навечерието на инвазията в Крим през 2014 г. до 2302 тона в момента, в очакване на изолацията от международните финансови пазари.

Разбира се, доставките от руски мини са значително ново присъствие на световния пазар, откакто забраната за износ беше отменена преди две години. Въпреки това, почти уникално сред стоките, пазарът на злато всъщност не се ръководи от потоци от рафиниран метал, а от по-широкия макроикономически фон. Въпреки че в бъдеще може да има по-малко руско злато, алтернативните разходи за закупуване на метал без доходност също са значително по-високи в момент, когато потребителските цени се покачват с 8,6% годишно в САЩ и лихвените проценти се насочват към най-високите си нива ниво от 2008 г.

В една типична година борсово търгуваните фондове променят позицията си на пазара на злато с около 500 тона, движейки цената нагоре и надолу, докато апетитите на инвеститорите се променят от оптимизъм към песимизъм. Това ще бъде много по-важно от това дали 300-те тона, произведени от руски мини, се озовават в хранилище на Г-7, особено като се има предвид, че най-големите нетни вносители - Китай, Индия и Обединените арабски емирства - дори не участват в санкциите.

Светът едва забеляза, че руското злато излезе на международните пазари преди две години и не беше притеснен, когато то беше спряно от пазара на злато в Лондон веднага след инвазията в Украйна. Ние също няма да го забележим, когато изчезне отново.