Г-7 ще забрани нов внос на злато от Русия

Лидерите ще обявят забраната на срещата на върха в Германия

10:30 | 26 юни 2022
Обновен: 16:32 | 27 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Лидерите от Г-7 ще се споразумеят да обявят забрана за нов внос на злато от Русия като поредна санкция в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщи запознат с плана, пише Bloomberg.

Лидерите ще обявят забраната на срещата на върха в Германия, която започва днес. Забраната  ще се прилага за злато, което напуска Русия и отива в страните от Г-7 за първи път. Министерството на финансите на САЩ ще издаде забрана във вторник, с която ще спре вноса, посочи източникът.

Докато западните санкции за наказване на Русия до голяма степен затвориха европейските и американските пазари за злато от втория по големина производител на кюлчета в света, обещанието на Г-7 ще означава пълно прекъсване на връзката между Русия и двата най-големи търговски центъра в света - Лондон и Ню Йорк.

"Това, което ще се направи, е да се официализира това, което златната индустрия вече е направила така или иначе", каза Ейдриън Аш, ръководител на анализаторския отдел в брокерската компания BullionVault.

Лондонската асоциация на пазара на благородни метали, която определя стандартите на този пазар, извади руските рафинерии за злато от своя акредитиран списък. След нахлуването в Украйна доставките между Русия и Лондон се сринаха почти до нула.

Лондон е една от най-важните дестинации за руските благородни метали: 15-те милиарда долара в руско злато, пристигнали там през миналата година, представляват 28% от вноса на злато в Обединеното кралство.

Със заповед, подписана от американския президент Джо Байдън на 15 април, изрично се забранява на американски лица да участват в сделки със злато, свързани с централната банка на Русия, Националния фонд за богатство на страната или нейното финансово министерство.

Макар че на теория преработвателите все още могат да внасят директно руско злато, повечето от тях не го правят. Асоциацията на швейцарските рафинерии, които доминират в отрасъла, отрече нейните членове да са купували злато от Русия, след като търговските данни показаха, че златото на страната е влязло в страната.

Потоците на други метали от Русия, като мед, никел и паладий – продължават.

Междувременно руската златна индустрия търси нови възможности за продажби, като например по-голям износ за Китай и Близкия изток, които не са част от Г-7.