В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Япония ще търси възстановяване в баланса между абеномиката и санкциите срещу Москва

Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и анализатор на процесите в Далечния изток, "В развитие", 09.06.2022 г.

15:39 | 9 юни 2022
Обновен: 18:37 | 9 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Потреблението подкрепи икономиката на Япония, след като се забави с по-малко от очакваното на фона на повишените разходи за енергия. Но регионалната геополитическа ситуация и отношенията със страните от ASEAN, където все по-активно работи Китай и които се дистанцираха от санкциите срещу Москва, ще затрудни постигането на икономическите цели на Токио. Това коментира проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и анализатор на процесите в Далечния изток, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Потреблението е 50% от БВП на Япония - по-малкият му спад допринесе спадът на икономиката да е 0.5%, а не 1%. Но спадът на капиталовите разходи с 0.7% е тревожен."

Настоящата политика на слаба йена на правителството се явява продължение на абеномиката на бившия премиер Шиндзо Абе, каза Стефанов. Тя се оповава на понижен курс на йената спрямо другите валути, за да се понижат цените на износа; повишен данък потребление до 10%, за да се намали дълга; и стимулиране на растежа чрез частни инвестиции и ниски лихвени проценти.

В момента йената достигна 20-годишно дъно спрямо долара и 14-годишно дъно спрямо еврото, но се повишиха цените на енергията и суровините, което само уврежда политиката за подкрепа на продажбите и намалява капиталовите разходи, каза Стефанов.

"Японската икономика е пред много сложни баланси - бяха си поставили цел от 4.5% растеж тази година и да се върнат на нивата от преди пандемията. Предвид сложната геополитическа обстановка, повишената цена на енергията и суровините, даже да постигнат позитивен растеж тази година, това няма да е достатъчно."

В момента страната страда и заради прекъснатите общи газови проекти с Русия в Сахалин, като Токио се присъедини към санкциите срещу Москва след нахлуването й в Украйна, напомни Стефанов и добави, че Абе е предупредил, че Япония не бива да се увлича прекалено много с подобни действия под натиск отвън.

Управляващите са постигнали добри резултати на последните избори, но в момента се наблюдава консолидиране на опозицията, която се обединява около намаляване на данъка потребление и спиране на процедурите по активиране на японските реактори след аварията край Фукушима. "Не е изключена една интересна коалиция на ляво и дясно центристки партии, която да прекрати дългия период на управление на либерално-демократическата партия."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.