Санкциите срещу Русия струват на бизнеса над 59 млрд. долара

Почти хиляда западни компании са се ангажирали да напуснат или да намалят операциите си в страната след инвазията ѝ в Украйна

20:01 | 10 юни 2022
Обновен: 21:36 | 10 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Международни компании са генерирали загуби за над 59 милиарда долара от операциите си в Русия, като очакванията са за още финансови трусове на фона на удара на санкциите, спада на продажбите и неуредиците, пише The Wall Street Journal.

Почти хиляда западни компании са се ангажирали да напуснат или да намалят операциите си в Русия след инвазията ѝ в Украйна, сочат данни на изследователи на Университета в Йейл.

Мнозина преоценяват оценките на дейността на тези компании в Русия, тъй като отслабващата местна икономика и липсата на желаещи да купуват правят някога ценните активи безполезни. Компаниите под американски и международни регулации за отчитане трябва да поемат разходи за обезценка или отписвания, когато стойността на даден актив намалява.

Отписванията към днешна дата обхващат редица сектори, включително банковия, търговията на дребно, ресторантьорството и др.

Веригата за бързо хранене McDonald's очаква счетоводна такса от между 1,2 и 1,4 милиарда долара, след като се съгласи да продаде всичките си ресторанти в страната. Exxon плати 3,4 милиарда долара, след като преустанови операциите си по проект за петрол и газ в Далечния изток на Русия. Пивоварната Budweiser плати такса в размер на 1,1 милиарда долара, след като реши да продаде дела си в съвместно руско предприятие.

Някои компании отписват активи, блокирани в Русия.

Ирландското дружество за отдаване на самолети под наем AerCap миналия месец плати счетоводна такса от 2,7 милиарда долара, която включи отписване на стойността на над 100 от нейните самолети, които са блокирани в страната. Други лизингови компании понасят подобни удари.

Редица компании смятат, че няма да реализират печалби от руските си операции, дори преди да са финализирали плановете си за напускане на страната.

Счетоводната такса на британския петролен гигант BP в размер на 25,5 милиарда долара миналия месец включи отписването на акции за 13,5 милиарда долара в “Роснефт”. Дружеството не е заявило кога или как планира да се освободи от руските си активи.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ заяви миналия месец, че компаниите трябва ясно да обявяват загубите си, свързани с Русия.

Реакциите на инвеститорите към отписванията не са еднозначни, отчасти защото повечето международни компании имат относително малки експозиции към Русия, става ясно от изследване.

Финансовите пазари „възнаграждават компаниите за напускането на Русия“, твърди скорошно проучване на Yale School of Management. Ръстовете в цените на акциите на компаниите, които са се изтеглили от страната, „значително надминават размера на еднократните обезценки за компаниите, които са отписали стойността на руските си активи“, заключват изследователите.

Проучване на Университета в Индиана, използващо различна методология, което разглежда краткосрочното въздействие върху пазара на над 200 корпоративни съобщение, открива подчертано трансатлантическо разделение. Инвеститорите наказват американските компании за оттеглянето им от Русия, а компаниите, които не са базирани в САЩ – за продължаващото им присъствие на руския пазар, установява анализът.

Повече отписвания и счетоводни такси са очаквани през идните месец, имайки се предвид, че компаниите финализират плановете си за напускане на страната.

British American Tobacco, чиито марки включват Rothmans и Lucky Strike, заяви на 11 май, че е „стартирала процедурата по незабавен трансфер на руския си бизнес“. Този преход все още продължава според говорител на компанията.

Много дружества вече предоставиха на инвеститорите очаквания относно загубите, свързани с изтеглянето им от Русия.

ITT, която преустанови дейността си в Русия, заяви миналия месец, че очаква удар от между 60 и 85 милиона долара върху приходите си за тази година заради „значително намаляване на продажбите“ в страната. Това е малка част от общите приходи от 2,8 милиарда долара за производителя на специални компоненти за автомобилната, аерокосмическата и енергийната индустрия.

Тъй като санкциите отслабват руската икономика, компаниите, които все още оперират там, преоценяват бъдещите загуби. Гигантът в сферата на споделените пътувания Uber заяви през май, че е направила обезценка за 182 милиона долара заради дела ѝ в руско дружество за мобилност. Uber посочи през февруари, че разглежда възможности за ускоряване на планираната продажба на дела ѝ.