Санкциите срещу Русия засега не дават очаквания резултат

Ударът върху руската икономика се забави заради извънредните приходи от петрол и бавния темп на санкциите

09:30 | 19 юни 2022
Обновен: 11:08 | 19 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Санкциите срещу Русия, компенсирани от неочакваните приходи от износа на енергия на високи цени, досега не са причинили достатъчно икономическа щета, за да навредят на военните усилия на Москва или да накарат президента Владимир Путин да седне на масата за преговори, пише Wall Street Journal.

Тази устойчивост не се очаква да продължи дълго, като много икономисти прогнозират дълбока рецесия по-късно тази година, нарастване на бедността и дългосрочно намаляване на икономическия потенциал на страната. Засега бавният темп на санкциите, успешните усилия на Русия да стабилизира икономиката си и способността ѝ да поддържа притока на петрол и газ в чужбина смекчават удара за Москва.

Това позволява на Русия да продължи военните си усилия в Украйна, казва Янис Клуге, експерт по руската икономика в Германския институт за международни отношения и сигурност.

"В момента икономическите санкции не са стимул за Русия да преговаря", каза Клуге. "Кремъл е убеден, че може да издържи няколко години с лоша икономика и да изчака по-добри дни. Русия е окуражена от собствения си успех в отблъскването на санкциите на Запада”.

В четвъртък някои от най-висшите икономически служители на Русия говориха на ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург, на който не присъстваха обичайните световни политически, икономически и бизнес лидери. Макар да останаха позитивни, те признаха дългосрочните проблеми, пред които е изправена икономиката.

"Успяхме да издържим, ние сме силен народ и просто трябва да повярваме в себе си", заяви на форума Максим Орешкин, икономически съветник на Путин.

Икономическата устойчивост означава, че Москва е в състояние да оказва натиск върху европейските държави, които зависят от нейните доставки на нефт и газ. Енергийните лостове на Русия се проявиха тази седмица, когато държавната компания  "Газпром" ограничи доставките на газ за Германия и Италия, което германският министър на икономиката Роберт Хабек нарече "стратегия за разколебаване и повишаване на цените". Преди това Русия прекрати доставките на газ за Полша, България и Финландия.

Въпреки трескавите усилия на Европа да се откъсне от руската енергия, включително чрез поетапно петролно ембарго до края на тази година, Русия все още печели стотици милиони долари всеки ден от продажбите си на петрол и газ поради повишените световни цени. Дори когато европейците ограничават покупките, Москва успява да пренасочи част от петролните си потоци към Индия и други клиенти в Азия.

По-високи приходи и резерви

Добрите приходи от енергоносители позволиха на Русия да увеличи държавните си разходи и да поддържа фонда си за черни дни.

В резултат на това излишъкът по текущата сметка на Русия, който е широк измерител на външната ѝ търговия, се увеличи повече от три пъти през първите пет месеца на годината до 110 млрд. долара и е на път да завърши годината с рекорден резултат, което позволява на Русия да натрупа значителни резерви.

"Структурният излишък по текущата сметка на страната неизбежно намалява ефективността на санкциите с течение на времето, тъй като води до бързо възстановяване на буферите", пише в доклад от този месец Институтът за международни финанси, световна асоциация на финансовата индустрия.

Институтът изчислява, че ако цените на суровините останат високи и износът на нефт и газ от Русия се запази, Москва може да получи повече от 300 млрд. долара под формата на плащания за продажбите си на енергия през тази година - приблизително равностойни на размера на замразените от западните санкции валутни резерви на Русия.

„Икономическите санкции никога нямаше да спрат действията на Русия за една нощ, но имат за цел да повишат цената на тяхното продължаване", отбелязва Институтът. "В крайна сметка цената може да достигне ниво, при което войната на Русия срещу Украйна ще стане непосилно скъпа."

Кога ще бъде достигнато това ниво, не е ясно, макар че контурите на бъдещото икономическо влошаване на ситуацията вече са видими.

"Не сме свидетели на кризата на големия взрив, която много хора очакваха", казва Кристофър Милър, доцент по международна история във Флетчър Скул, който се занимава с руската икономика. "Истинското въздействие ще се усети с течение на времето."

Предизвикателството пред западните страни се засилва от факта, че колкото повече затягат гайките на Русия, толкова повече рискуват да нанесат съпътстващи щети на собствените си икономики, които и без това са изправени пред бързо растящи потребителски цени. За да балансират този риск, западните държави не бързат със санкциите, свързани с енергетиката. Една от най-значимите стъпки досега беше споразумението на Европейския съюз за спиране на вноса на петрол. Санкциите обаче няма да влязат в сила до края на тази година.

"В арсенала на Запада не остана нищо друго освен санкции върху износа на енергия от Русия, които са политически неприложими за западните правителства в настоящите условия на висока инфлация и изключително свити енергийни пазари", казва Клуге. "Санкциите са опустошителни за икономическите перспективи на Русия в дългосрочен план, но засега те не подкопават хватката на Путин върху властта”.

Путин омаловажи икономическото въздействие на санкциите, като заяви, че икономическият "блицкриг" на Запада се е провалил. Краткосрочната криза беше предотвратена благодарение на бързите действия на руската централна банка, на която Путин отдавна разчита, за да поддържа нормалното функциониране на икономиката.

"Ситуацията е много сложна, тя е много предизвикателна, положението непрекъснато се променя", заяви в четвъртък Елвира Набиулина, управител на руската централна банка. "Външните обстоятелства се променят от много време насам, ако не и завинаги".

Междувременно въздействието на западните санкции е неравномерно. Макар че мерките във финансовия сектор - включително изключването на големи руски банки от системата за съобщения Swift и забраната на трансакции с централната банка - имаха незабавен ефект, макроикономическото въздействие ще отнеме време, казват анализатори.

Високата инфлация вече подкопава реалните разполагаеми доходи, които през първото тримесечие на годината са намалели с 1,2 % в сравнение с миналата година, а равнището на бедност се е увеличило, според официалната статистика. Недостигът на вносни части доведе до затварянето на цели заводи за производство на автомобили. За да се запази производството, правителството разреши да се продават автомобили без въздушни възглавници.

Руското правителство ускорява политиката си на заместване на вноса, която има за цел да замени чуждестранните стоки с местни, въпреки че през годините не е имало достатъчно доказателства, че тази политика действително работи. Все пак официалните лица признават, че ще е необходимо време, за да се приспособи Русия към загубата на достъп до западен внос и ноу-хау.

"Нашата цел е да заменим всичко, но не можем да го направим изведнъж", каза Орешкин, съветник на руския президент. Андрей Макаров, ръководител на бюджетната комисия на руския законодателен орган, призна компромисите. "Дали да провеждаме политика на заместване на вноса с по-ниско качество и повече разходи?", попита той.

Очаква се икономическото въздействие да нарасне през втората половина на годината. Анализаторите прогнозират, че безработицата, която досега оставаше стабилна, тъй като компаниите можеха да пуснат работниците в отпуск или да намалят заплатите, ще се повиши през есента. Голяма част от 1000-та чуждестранни компании, които обещаха да ограничат дейността си в страната, продължиха да плащат на работниците, докато разработваха планове за излизане.

Във вторник NLMK Group, един от най-големите производители на стомана в Русия, прогнозира, че производството на стомана в страната ще спадне с 26% през втората половина на годината в сравнение с миналата година.

Като цяло очакванията са руската икономика да се свие с 15% през тази година, последвана от още 3% спад през 2023 г., което ще заличи икономическите ползи на около 15 години. Други анализатори очакват по-малък, но все пак значителен спад на брутния вътрешен продукт от около 10% през тази година.

С течение на времето санкциите ще доведат до "намаляване на производителността в различните сектори и до намаляване на качеството на стоките в различните сектори", казва Милер.

Анализаторите на централната банка наричат този предстоящ период обратна индустриализация, което означава икономически растеж, основан на по-малко усъвършенствани технологии.

За работниците в завода Avtotor в Калининград това вече е реалност. Миналия месец, поради така наречената "трудна икономическа ситуация", компанията, която някога е сглобявала Шевролети и БМВ, започна да раздава земеделска земя на работниците, които са в отпуск, за да засадят картофи.