Меркел предупреждава за изолация на Русия след "голямата грешка" на Путин

Бившият канцлер на Германия предупреди за рисковете Путин да сформира съюз с Китай, ако бъде притиснат

10:29 | 8 юни 2022
Обновен: 13:44 | 8 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Ангела Меркел и Владимир Путин по време на среща в Германия, август 2018 г. Снимка: Bloomberg
Ангела Меркел и Владимир Путин по време на среща в Германия, август 2018 г. Снимка: Bloomberg

Ангела Меркел предупреди, че изолацията на Русия не е възможна в дългосрочен план, дори след като президентът Владимир Путин е направил "голяма грешка" като нахлу в Украйна.

„Няма извинение за тази брутална агресия“, каза бившият канцлер на Германия във вторник в публично интервю по време на събитие в Берлин. Въпреки че Меркел остава активна зад кулисите, това беше първата ѝ публична изява пред по-голяма публика след напускането на поста през декември, пише Bloomberg.

Тя наруши мълчанието си за войната в Украйна миналата седмица за първи път, откакто президентът Владимир Путин нареди атаката преди три месеца. На частно събитие, организирано от профсъюзна група, тя осъди "варварската война на агресия" на Русия и говори за "дълбок разлом" в следвоенната история на Европа.

През шестте месеца след напускането ѝ на поста перспективите на Германия се промениха драстично. Нахлуването на Русия в Украйна изложи най-голямата икономика в Европа на редица рискове и повдигна въпроси относно нейната политика, включително недостатъчно инвестиране в отбраната на Германия и изграждане на зависимост от руския внос на енергия.

Разговори с Путин

Въпреки липсата на публични изяви, Меркел остана ангажирана при закрити врата. Малко след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари тя многократно се обажда в офиса на Путин и разговаря с руския лидер за възможно прекратяване на огъня, според човек, запознат с нейния график.

Диалогът не беше самоволно усилие като пътуването през март до Москва на предшественика на Меркел Герхард Шрьодер. Канцлерът Олаф Шолц е бил наясно с обажданията и е бил редовно информиран за резултатите, каза човекът, който поиска да не бъде идентифициран, тъй като дискусиите не са били публични. Путин спира да връща телефонните обаждания на Меркел преди около шест седмици, каза източникът.

Попитана дали е взаимодействала с Путин във вторник, тя избегна директен отговор, като каза, че няма да направи нищо, което правителството не е поискало от нея.

Меркел каза, че е прекарвала време на брега на Балтийско море и е слушала аудиокниги и даде да се разбере, че няма да се връща към активната политика, като каза, че има „пълно доверие“ на сегашното политическо ръководство на Германия.

Съветник на Шолц

Единственият друг набег на Меркел в обществената сфера беше през април, за да отговори на критиките от украинския президент Володимир Зеленски, който обвини Меркел, че е отчасти отговорна за инвазията, като предотврати присъединяването на Украйна към НАТО през 2008 г.

Нейният офис издаде писмено изявление, в което тя защитава решението си по това време и изразява подкрепа за всички опити на сегашното германско правителство да сложи край на войната. Във вторник тя изложи причините си да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО, като каза, че страната все още не е готова за тази стъпка поради вътрешни разделения и обширна корупция.

Тя добави, че този ход също би бил еквивалентен на "обявяване на война" за Путин, отразявайки страха от ескалация, изразен от Шолц. Въпреки отхвърлянето за НАТО, тя каза, че винаги е подкрепяла Украйна.

Шолц редовно е питал Меркел за съвет, казаха хора, запознати с въпроса. Бившият и настоящият германски лидер изглежда са стигнали до едно и също заключение: Германия трябва да подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу Русия, но да избягва сценарий, при който Путин ще бъде притиснат в ъгъла.

Русия и Китай

Шолц наскоро подчерта, че иска да осуети победата на Путин в Украйна, но не заяви, че иска Украйна да спечели. По-малко конфронтационният тон изглежда продължава предпазливата традиция на Меркел.

Когато Путин анексира Крим през 2014 г., тя се опита да намери дипломатическо решение, вместо да рискува военна конфронтация. Още по това време Меркел беше загрижена за избухването на ядрена война, ако напрежението ескалира, каза човекът, запознат с мисленето на Меркел. Това е безпокойство, което самият Шолц повдигна.

След анексията „за мен беше ясно, че нямаме работа с човек, който ни мисли доброто“, каза Меркел. „Все пак не мога да го премахна от света.

Отбелязвайки размера на страната и нейния ядрен арсенал, тя защити ангажимента си с Путин по време на нейния мандат и предупреди за рисковете Путин да сформира съюз с Китай, ако бъде притиснат.

„Ако Русия сега си сътрудничи с Китай“, каза тя, „не съм сигурна, че това ще завърши добре за нас“.

Тя каза, че се е борила с въпроси за бившия Съветски съюз през цялото си управление, но никога не е било възможно да се сложи край на Студената война. „Просто не успяхме да създадем архитектура за сигурност, за да предотвратим това“, добави тя.